Hopp til hovedinnholdet

Kutt som fortsatt blør

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! jeg er en jente på snart 16 år. Jeg selvskader. Jeg har et kutt som fortsatt blør, mer enn et døgn etter at jeg kuttet. Jeg er ganske sikker på at jeg burde sy, men jeg tør ikke å dra til legevakten. Jeg tør ikke, fordi jeg ikke vil at mamma skal få vite at jeg har sydd. Så det jeg lurer på er om foreldrene mine får vite at jeg har vært der. Er det noe jeg kan velge selv om de skal fortelle? Og hvordan vet jeg om det må sys eller ikke?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er bra at du ser alvoret i dette og tar ansvar for å få legebehandling av kuttet.  Helsepersonell har taushetsplikt, men når du er under 16 år, er det slik at foreldrene dine kan kontaktes hvis det er veldig alvorlige ting og fare for liv og helse.  Hensynet til å gi deg akutthjelp er også viktig i helsevesenet, så på legevakten vil de aller først fokusere på å behandle skaden din.  -Så vil de evt. prate med deg om foreldre bør få informasjon og om hvor du kan få hjelp videre med det som er vondt for deg og som er bakgrunnen for at du selvskader. 

Et sår som ikke stopper å blø, bør ses på av lege.  Et sår som "spriker" bør tapes eller sys, slik at sårflatene kommer godt sammen og holder seg sammen. 

Mitt klare råd til deg er at du kontakter legevakten og får dem til å se på såret ditt.  Håper du siden kan ta en prat med noen om det som er vanskelige tanker og følelser.  Det kan være litt lurt å prate med noen når ting er vanskelige. Helsesøster på skolen din eller på Helsestasjon for ungdom kan være et sted å ta kontakt for en prat.

Ta godt vare på deg selv.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser