Hopp til hovedinnholdet

Har slitt  med sosial angst og depresjon i ca 2 år nå. Har gått frem og tilbake til forskjellige psykologer og har blitt foreslått innleggelse angående angsten. Hva om jeg ikke vil?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, er en gutt på 16 år som har sletet med sosial angst og depresjon i ca 2 år nå. Har gått frem og tilbake til forskjellige psykologer osv, men har blitt sånn at jeg har blitt foreslått innleggelse angående angsten osv. Grunnen jeg skal på innleggelse er at jeg ikke får noen fremgang med å komme meg ut av min komfor sone. Jeg har vært borte fra skole i ca 1 og et halvt år og derfor anbefales innleggelse. Jeg sliter med alt mulig som angår mennesker og fremmede. Ja, det jeg lurer på er om jeg ikke går med på å gå på innleggelse, kan jeg bli tvangsinnlagt som 16 år da? Jeg har søkt rundt, men finner ikke noen ordentlige svar...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 16 år


Tusen takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvor tøft det er for deg å leve med angsten din. Jeg kan forstå at du har det tøft og at du nå er i ferd med å få et annet behandlingstilbud enn det du tidligere har hatt.

Nei, du kan ikke tvangsinnlegges så sant du ikke har en diagnose som tilsier at du er til fare for deg selv eller andre og trenger behandling for dette.

Jeg vil derimot sterkt oppfordre deg til å se på dette som en mulighet til å endre livet ditt og å få mulighet til å få det bedre.

Angst handler om å gi slipp på kontroll og det kan være ubehagelig. Det å få mulighet til å utforske dette sammen med kvalifiserte helsepersonell over tid kan gjøre at du lærer deg nye strategier til å forholde deg til livet og dets utfordringer.

Det går an å få det bedre!

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Lykke til!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst