Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Vanskelig å være gutt i 2017. Hvem kan jeg snakke med?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 16år og lurer på noe. Hvorfor har det seg slik at det er mest selvmord hos menn, men det er kvinner det blir satt mest vekt på? Hvorfor? Fordi noen ganger føler jeg at det å være gutt i 2017 er noe dritt. Vist jeg åpner meg for noen vil de bare se stygt på meg og la det være, men hadde det vært en jente hadde det blitt allslags type behandling mot det. Jeg går i 10.klasse og har en jente i klassen min som er så veldig åpen om at hun har det vanskelig og hun for all hjelp hun trenger, men jeg er 100% sikker på at jeg har gått gjennom ting som er mye verre, og jeg har prøvd flere ganger å åpne meg for lærere, men da får jeg bare "Prøv og snakke med dem det gjelder". Jeg føler meg usynlig og ingen vil eller orker å hjelpe meg. Jeg er den type person som virker som den tøffeste i klassen og mest populær, men jeg har følelser. Og ja, jeg har hatt tanken på å ta mitt eget liv. Jeg føler jeg må få snakket med noen, håper du som leser dette forstår, virkelig forstår.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra du tar kontakt med ung.no

I blant blir livet vanskelig og da er det bra å snakke med noen om hvordan man har det. Da blir det ofte enklere etterpå.

Jeg er enig med deg at det å være gutt i 2017 er vanskelig og at det nok er lettere for jenter å være åpne om psykiske vansker, enn det er for gutter. En grunn til dette er kjønnsroller. Det forventes at gutter skal være tøffe, sterke og modige og at jenter skal være sårbare, følsomme og at de i større grad trenger beskyttelse.

Så enkelt er det ikke. Uavhengig om hvilket kjønn man er kan livet bli vanskelig.

Det finnes flere personer du kan be om hjelp. Her er noen:

Helsesøster på skolen

Helsestasjon for unge der du bor

Sosiallærer

Du kan også benytte deg av en chatte eller hjelpetelefon, f.eks Røde Kors tjeneste for unge Kors på halsen. Tjenesten er anonym og gratis.

Jeg legger ved noen artikler som handler om psykisk helse, selvmordstanker og ting du kan gjøre for å få det bedre med deg selv.

Ta gjerne kontakt med ung.no igjen om du føler behov for det. Her kan du stille spørsmål og få tips og råd.

Håper svaret mitt var til hjelp for deg og lykke til.

Vennlig hilsen Psykiatrisk sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Livet går opp og ned for alle, og de fleste opplever å være deppa i en periode. Men føler du at det aldri slipper taket, må du prate med noen du stoler på.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett. Her kan du lese litt om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert