Hopp til hovedinnholdet

Jeg er bekymret for min venninne som har gått ned mye i vekt, snakker om å ta en overdose og dø og hun kommer sjelden eller aldri på skolen. Hvordan kan jeg hjelpe henne? 

Still spørsmål
account_circle

SPØRSMÅL

Hei, jeg har ei vennine som er året yngre en meg som har lavt stoffskifte.

I det siste har hun snakket om og bare ta en overdose av noe og bare dø. Jeg har snakket med foreldrene hennes om det, og de er enige i at det burde gjøres noe men det stopper liksom litt der.

Jeg har sett at det har gått nedover siden nyttår, hun har rast ned i vekt, er hele tiden i labert humør, ler aldri, gidder ikke noe, går og legger seg dødstidlig og står opp seeint. Kommer nesten aldri til skolen, og når hun møter opp følger hun overhode ikke med. Jeg har også sett antydning til mistenkelige sårskader. Jeg har egen hybel og hun er ofte hos meg. Jeg har flere ganger fyret sikkelig godt opp, men hun sitter i en tykk genser og svetter som en gris. Har sagt til henne at det ikke er noe problem, jeg dømmer ikke. Og har vist henne egne sår og arr. Men hun har bare sett tvilende på meg og fortsatt og ha genseren på.

Vil liksom ikke mase for mye på henne, men samtidig ser jeg virkelig hvor mye hun sliter og hun er min beste venn og jeg vil ikke miste henne. Men føler jeg liksom ikke kan blande meg for mye inn heller. Er venn og støttende og forteller henne at hun kan spørre meg om hjelp, ringe meg når som helst og komme hit når som helst. Men hun sier bare, "så fint, men det trenger jeg ikke."

Har selv vært i den situasjonen og er vell igrunn selv i en ganske dyp depresjon. Jeg har gode kontakter i helsevesenet og har prøvd og få henne også til og ta kontakt og få pratet ut om problemene sine, men får henne ikke til og ta det steget.

Så jeg har ett par spørsmål.

Kan hun ta dødlig overdose av Levaxin? Og evt hvor mye skal til? Hun går på 50MG nå og har gjort det i 3mnd. Hun har bokser som det er 100 stykker i. Og nå skal hun snart hente en ny boks og jeg er litt redd hun ikke burde få tilgang på så mange tabeletter.


Hvordan skal jeg kunne få henne til og ta kontakt med helsevesenet?

Om jeg forteller dette til vår felles fastlege evt helsesøster på skolen har legen/helsesøsteren da noe krav/rettigheter til og ta kontakt med henne for og få en samtale?

Fastlegen har jo ansvar for pasienten sin så da burde det jo være ett system som gir fastlegen rett til og ta kontakt siden det faktisk kan stå om liv?
account_circle