SVAR
Besvart 11.03.2017 14:54:22
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Takk for spørsmål!
Det kan være greit å understreke at litt sjalusi er normalt og ikke noe man skal skamme seg over. Sjalusi er et tegn på at man er veldig glad i en annen person og at man ikke tar personen for gitt. Det er intensiteten av sjalusien og hvor dominerende den er i livet ditt som avgjør om det er er en usunn sjalusi eller sunn sjalusi.
Sterk sjalusi er en forferdelig følelse; både for den som føler den og for den som blir utsatt for den.
Har din partner tidligere vært utro er frykten for at det skal skje igjen en normalreaksjon. Likevel er det nok noe du må ta ett oppgjør med. Fortsetter du å slite med usikkerhet og mistenksomhet, vil det verken være bra for deg eller partneren din.
En viss grad av sjalusi må alle regne med å oppleve i ett forhold. Det er vanligvis et normalt og sunt tegn på at man har seriøse følelser for partner. Sjalusi er en naturlig grunnfølelse på linje med f.eks glede og sinne. Sjalusien blir usunn for oss når man ikke lenger klarer å ha kontroll over disse følelsene og det fører til en ikke-ønsket adferd. Dette omtales ofte som "sykelig sjalusi".
Sykelig sjalusi kan også handle om en sterk grad av behov for kontroll. Hva som er grunnen til din sjalusi er det kun du som kan komme frem til. For endel handler det om lav selvtillit som gjør at man er redd for å miste kjæresten sin og frykten for at kjæresten kanskje finner noen andre eller vil like noen andre bedre.
Det er bra hvis dere snakker sammen om dette problemet; hva det kan handle om og hvordan du kan jobbe med det. Forklar han hva du synes er ubehagelig. Samtidig er er det viktig at du innser at du ikke kan tro eller forvente at partneren din skal kunne si eller gjøre noe som får din sjalusi til å gå over når problemet mest sannsynlig ligger i din tankegang og ditt syn på deg selv. I noen tilfeller så ønsker partner at den andre skal bli sjalu og spiller på dette, noe som ikke fører til annet enn vonde følelser mellom begge. Noen slike forhold bør derfor ikke fortsette fordi de oppleves som vonde og destruktive.
Det å snakke med noen om vanskelige ting er ofte en god måte å forstå problemet på og hvorfor man reagerer som man gjør. Du kan snakke med en god venn eller en person som du stoler på. Andre ganger er det fint å kunne snakke med en helsearbeider f.eks en psykolog eller en psykiatrisk sykepleier, som kan mye om psykisk helse. Ved å forsøke å forstå egne følelser og reaksjoner blir det lettere å kunne endre adferd og tankemåte.
Vennlig hilsen Psykiatrisk sykepleier
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Sjalusi kan være som en liten djevel som gnager og fyller deg med vonde følelser. Det kan komme av at du selv har blitt sviktet, eller at du er redd for at du kan bli det.
Av ungdomsjournalist i ung.no
Les mer
attach_file
Kristoffer er veldig glad i kjæresten sin Anne. I det siste har de gjort ting hver for seg, da føler Kristoffer seg utrygg og blir redd for å miste henne.
Les mer