SVAR
Besvart 16.02.2020 07:34:46
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei!
Det er ikke godt å bekymre seg over sykdommer og at det skal være noe galt. Samtidig vet jeg at du kan få det bedre.
Å knekke ledd er noe mange driver med, og jeg forstår at dette henger sammen med følelsen av nervøsitet hos deg. Det er faktisk veldig bra at du har blitt oppmerksom på at det er en sammenheng mellom dette. Det er en fin måte å bli bevisst hva som skjer og da lettere å gjøre noe med det.
Typisk knekker man fingre når man er nervøs eller står i en usikker situasjon. Man er ikke oppmerksom på det fordi det er blitt innarbeidet i hjernen.
Hjernen har så å si automatisert bevegelsen fordi den har lært at det gir ro og tilfredsstillelse. Dette er kanskje noe du kjenner deg igjen i?
Det er ikke farlig å knekke fingre fordi inni fingerleddet lages det et lite vakuum når man bruker hendene. Ved å manipulere fingrene, altså knekke dem, kan man danne en liten luftboble, som deretter sprekker og lager en "knekk" lyd.
Samtidig skal man være mer varsom når man knekker nakke og rygg. Jeg kan dessverre ikke si om det er sammenheng mellom smerten du kjenner i korsryggen nå og knekkingen. Dette må en fysioterapeut eller lege svare på.
Hvordan stoppe knekkingen?
Man kan begynne med å gjøre seg selv oppmerksom på vanen og stanse den ubevisste handlingen. Så må man huske på de negative tingene ved å knekke fingre eller andre ledd. Da kan man stoppe, selv om det kjennes ubehagelig.
Jeg vil også råde deg til å snakke med noen om at du kjenner deg engstelig for transport og sykdommer. Det er mulig å få hjelp når man sliter med angst.
Du kan snakke med helsesykepleier på skolen. Her kan dere sammen kartlegge hva som skjer og finne gode løsninger og øvelser på hvordan du skal få det bedre i hverdagen.
Vannkopper er en barnesykdom og det stemmer at noen kan oppleve at sykdommen treffere "hardere" når man er eldre og får dette. Samtidig er ikke dette farlig og de fleste klarer dette helt fint. Noen velger å vaksinere seg mot vannkopper når de blir eldre. Dette kan du snakke med helsesykepleier om.
Vennlig hilsen helsesykepleier
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.
Les mer
attach_file
Hvis du har det vanskelig, får du ofte råd om å snakke med noen. Men hvorfor hjelper det egentlig, og hvordan kan du komme i gang?
Les mer
attach_file
Det er ikke uvanlig å tenke at man kan ha fått en alvorlig sykdom. For noen kan tankene ta mye tid og krefter, og føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.
Les mer