Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med å sove på natten. Hva kan jeg gjøre. ?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Eg er ein jente på sytten år som slitar med søvnen min. det er ofte eg ligger oppe heile natta og det er skole dagen etter. Jeg får ikke sove fordi eg heile tiden er nervøs og stresset av å tenke på skolen/innleveringar/oppgavar/prøver osv. Går på studiespesialisering og det er mye å tenke på, og det er ofte eg rett etter skolen sovner av utmattelse, men det er ikkje grunnen til at eg er oppe om natta, fordi etter skolen kan eg også være våken også fortsatte å være våken på natta pga alt stresse og overtenkninga. går det an at eg får noen søvnpiller eller lignande? Fordi uansett om eg prøver å ikkje stresse eller Noke som helst, så klarer eg fordeom å ikke sovne, selvom eg er trøtte.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål.
 

Du forteller at du sliter med søvn på grunn av stress og nervøsitet. Du skriver også at du av og til sovner av utmattelse når du kommer hjem fra skolen. Du skriver også at selv når du ikke er stresset og nervøs så har du fortsatt søvnproblemer om natten. Forstår at du ikke har det bra nå. Det å ikke få nok søvn er veldig slitsomt!

Søvn er veldig viktig og ut fra det du skriver kan det høres ut som at det er søvnen som er ditt største problem og at det fører med seg stress. Den søvnen du får i løpet av dagen har ikke den samme kvaliteten som når du sover på natten. Derfor er det viktig at du får god søvn om natten. Det kan være lurt å forsøke andre tiltak for å få bedre søvn før en starter med sovepiller.

Jeg vil anbefale deg å bruke tid på å finne ut hvor mye tid du egentlig sover og kartlegge søvnvanene dine. Ta gjerne kontakt med helsesøster på skolen din og be henne hjelpe deg med dette.

Her er noen råd som kan hjelpe deg å få bedre søvn.

Det er viktig er at du legger fra deg mobil og skjermer en time før du legger deg for å sove. Lyset fra små skjermer gjør at du får utsatt innsovning med en time.  Slå av mobil og andre skjermer om natten.

Det som kan hjelpe deg med å sovne inn er å konsentrere deg om pusten din og prøve å følge den til du sovner. Det å konsentrere deg om pusten din er også lurt å gjøre om du våkner i løpet av natten.

Du forteller at du også er plaget med stress. Det å øve på å slappe av er viktig når du er stresset. Prøv å gjøre konsentrasjonsøvelser der du for eksempel prøver å konsentrere deg om musikk. Pass på at du puster normalt og at du lytter til musikken. Det å trene og være aktiv kan også gjøre at du stresser mindre og sover bedre.

Fokuser på noen du liker og som du vet at du slapper av med. Det kan være å lese en bok, gå en tur eller danse. Det å gjøre noen gøy åpner sansene dine og kroppen stresser ned og kommer i balanse.

Det kan også være en ide å ta kontakt med fastlegen. Hjelper ikke de rådene over så er det lurt å få utredet dette hos fastlegen. Det kan også være andre fysiske og psykologiske faktorer som spiller inn i forhold til at du opplever dårlig søvn. Det er legen som skriver ut sovepiller.

Det å ha faste tidspunkt og ritualer i forhold til søvn er lurt.

Legger ved noen artikler under svaret som du kan lese.
Hilsen Helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Råd til deg som sover dårlig

Jente våkner (colourbox.com)

Sliter du med å få sove godt, sovne når du legger deg eller med å komme deg opp om morgenen? Slik henger det sammen, og dette kan du gjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Søvn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om søvn


Quiz: Hva vet du om reklame?

Hva er en banner på internett?