Hopp til hovedinnholdet

Seigt hvitt slim i trusa.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Hver dag i det siste har trusa mi vært full av seigt, hvitt slim. Noen ganger er det også brunt. Det klumper seg. Det er så vått at det nesten går igjenom trusa. Hva er det? Har opplevd det før men ikke hver dag. Det har vært der de tre siste ukene nå. I tillegg har jeg hatt vondt i magen. Akkurat som det rumler å at jeg er sulten, men jeg er ikke det. Har hatt sex, kan det ha noe med saken å gjøre? Mensen står ikke for tur helt ennå. Takk på forhånd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for at du skriver til meg her på ung.no

Det du forteller om er det som kalles for utflod. Utflod/slim er veldig vanlig hos jenter/kvinner fra pubertetsalderen og oppover. Utfloden består av væske og avstøtte celler fra skjeden og livmorhalsen, og slim fra kjertler i livmorhulen.

Utflod smører og renser underlivet. Det har med andre ord en viktig funksjon.
Utflod alene, uten andre symptomer eller plager, er sjelden tegn på sykdom og regnes som helt normalt. Noen har mer enn andre, og det er dessverre ikke så mye man kan gjøre med det.

Dersom du har mye utflod kan du bruker truseinnlegg, man skal ikke bruke tamponger. Det kommer mest utflod rundt eggløsningen. Konsistensen på utfloden kan endre seg i løpet av menstruasjonssyklusen, uten at det betyr noe.

Dersom utfloden imidlertid forandrer farge, lukt eller konsistens, eller det oppstår kløe, svie, småblødninger, smerte eller ubehag nedentil, kan det være tegn på sykdom. Det er dette du beskriver, at det har blitt mer og at du har vondt i magen. 

Vanligvis lukter utflod veldig lite, og er hvitt/gulaktig på farge. Men dersom det lukter ekkelt og du synes det er veldig mye, så kan det også være at du har en soppinfeksjon eller en annen infeksjon.

Hvis du mistenker at du har unormal utflod, kan du oppsøke fastlegen din eller legen på helsestasjon for ungdom. Ved å gjøre en underlivsundersøkelse og ta tester kan legen finne ut om utfloden er helt normalt eller om det er noe som må behandles. Jeg vil råde deg til å gjøre dette for en sjekk.

Hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet