Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor blir kinnene mine rød og hva kan jeg gjøre for å dempe det?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har noe som irriterer meg veldig. Kinnene mine blir veldig rød! Det har holdt på sånn siden jeg var 12/5 til nå! Det er veldig irriterende for da ser det ut som jeg rødmer hele tiden, og det gjør jeg ikke! Hva er grunnen? Hva kan jeg gjøre for å dempe rødfargen? TUSEN TAKK på forhånd (bestevenninnene mine sliter også med det) så jeg takker for dem å!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente13 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no

Du skriver at du er rød i kinnene hele tiden og mener selv at det ikke skyldes rødming. Du lurer på hvorfor dette skjer og hva du kan gjøre for å dempe rødfargen. 

Det er vanskelig for meg å si med sikkerhet hva de røde kinnene dine skyldes når jeg ikke har sett de. Det kan være mange årsaker til at kinnene blir røde. Blant annet kan dette være tørr hud i kinnene, sterk kulde, varme og eksem kan gi rødlig farge i kinnene. Slike årsaker kan behandles med ulike kremer og dette kan du få veiledning om på apoteket.

Du skriver at venninnene dine strever med det samme og da kan det tenkes at dette er en form for rødming, selv om du kanskje tenker at det ikke er det. 

Det er mange som plages av rødming, spesielt i tenårene. Dette kan ha mange årsaker, men det er ofte sammensatt. Hormonnivået spiller nok en rolle for mange, for man ser nemlig at rødmingen ofte blir mindre når man er ferdig med pubertetsårene.  

Selvsikkerhet har også ofte en innvirkning, spesielt for ungdommer. Mange opplever å rødme når de er i psykisk stressende situasjoner, for eksempel på skolen. Man kan lære seg opp til å ha større selvsikkerhet, og mange får mindre plager av dette.

Jeg vil anbefale deg å høre med foreldrene dine eller helsesøster på skolen hva de tenker at de røde kinnene dine skyldes. De kan sammen med deg vurdere om det er noe som trenger nærmere undersøkelse hos lege eller ikke. Jeg er uansett ganske sikker på at det ikke er noe farlig. 

Jeg legger ved en artikkel hvor du kan lese mer om rødming.

Med vennlig hilsen helsesøster, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rødming

Jente rødmer (colourbox.com)

Er du redd for å rødme når du skal snakke høyt i klassen eller når en du liker ser på deg? Gruer du deg til situasjoner fordi du tenker at andre sikkert vil se at du rødmer? Mange bekymrer seg for at de rødmer lett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet