Hopp til hovedinnholdet

Forsinket mens

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Menstruasjonen min er litt sein, denne månenden, har akkurat hatt eggløsning, og da kommer mensen om ca. 2 uker, men da er mensen 2 uker forsinket. Er det normalt at mensen er forsinket innimellom? Og jeg har akkurat begynt å onanere, så jeg trodde kanskje at onaneringen utsetter mensen. Er det sant?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for spørsmål.

Det kan være mange årsaker til at mensen uteblir, blant annet stress, slanking og overdrevet trening. Mistrivsel og psykiske lidelser som depresjon er andre vanlige årsaker. Noen medisiner kan påvirke mensen, slik at den uteblir. Hvis man har hatt ubeskyttet samleie, må man teste om man kan være gravid. 

Graviditetstegn oppstår som regel ca 2-3 uker etter uteblitt mens. De vanligste symptomene på graviditet er tretthet, kvalme og ømme bryster. Noen føler også litt murring/smerter i magen som ligner menssmerter. Dette skyldes som regel at livmoren vokser. De samme symptomene kan man ha når man er i ferd med å få mens.
Enkelte opplever ingen eller lite tegn på at de er gravid.

Graviditetstestene vil kunne påvise et svangerskap ca to uker etter befruktende samleie, eller dersom en tar testen ved uteblitt mens. Det er ingen grunn til å teste seg før det har gått minst to uker etter mulig befruktning. Hvis man ikke har noen helseplager, kan man godt vente og se om mensen kommer før man tester seg.

Graviditetstest kjøpes reseptfritt på apoteket (og i enkelte dagligvareforretninger) og koster fra kr. 65,- til kr. 120,-. Mange helsestasjoner og helsesøstre ved skolene tilbyr gratis testing. Man kan også få tatt gratis graviditetstest hos fastlegen og alle Amathea-kontorene i Norge (www.amathea.no).

Testen viser om det er svangerskapshormoner i urinen, så den tas ved å holde en teststrimmel i urinstrålen mens en tisser. En positiv test stemmer nesten alltid. En negativ test kan være tatt for tidlig. Hvis man har sterk mistanke om graviditet, kan testen derfor gjentas etter noen uker.

En sjelden gang er det bakenforliggende sykdommer som gjør at mensen forsvinner eller blir veldig uregelmessig. Dette kan være hormonforstyrrelser eller andre sykdommer, for eksempel stoffskiftesykdommer eller alvorlig jernmangel.

Hvis mensen er borte over lang tid (år) øker risikoen for utvikling av benskjørhet. Hvis mensen har vært helt borte over lengre tid, bør man oppsøke legen sin for en vurdering.

Mensen kan ikke bli forsinket av onanering. Onani er bare sunt for deg og det kan du gjøre så mye du bare vil.

Håper dette var til hjelp for deg. Lykke til videre.

Hilsen Helsesøster Frøydis i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet