Hopp til hovedinnholdet

kløe i underlivet og klump/kul i underlivet

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har slitt en del med plager i underlivet i det siste, og jeg er usikker på hvordan jeg skal bli kvitt dem uten å fortelle foreldrene mine om det. Jeg er jomfru, så det har ikke noe med det å gjøre. Jeg har fått en del kviser i underlivet og sånt det siste året, men det har bedret seg dersom de nå er blitt til arr. Kløe er noe jeg plages med ofte, og jeg har en mistanke på om det kanskje er sopp. Under min nåværende menstruasjon, har underlivet mitt blitt veldig sensitivt, rødt og irritert ved kjønnsleppene. Det gjør vondt når jeg går, og når jeg tørker meg etter et toalettbesøk. Jeg prøvde å vaske underlivet godt med vann isted, i håp om at det skulle bli bedre, men når jeg kom ut av dusjen la jeg merke til at det hadde kommet en kul lengre oppe ved trusekanten. Det kjennes litt ut som at det ligger en slags kul eller byll under huden, den er hudfarget men litt rød. Ingen av plagene kommer av barbering heller, i og med at jeg ikke har shavet på en stund. Håper på svar:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Kulen du beskriver kan dreie seg om en betent talgkjertel eller svettekjertel. Det blir på en måte en kviselignende kul. Det er veldig vanlig å få det i underlivet. Det beste er å ikke klemme på den da det forverrer plagene. Du kan vente å se dette litt an, mest sannsynlig vil den snart forsvinne av seg selv. Dersom den ikke gjør det kan du kontakte fastlegen din eller legen på helsestasjon for ungdom. Legen har taushetsplikt.


Kløen kan skyldes en soppinfeksjon. Du kan gjerne kjøpe krem mot sopp på apoteket og se om det hjelper. Det får du kjøpt uten resept. 

Ettersom du ikke har hatt samleie kan vi utelukke seksuell smittsom sykdom. Mest sannsynlig er dette helt ufarlig og snart er du kvitt plagene.

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gynekologisk undersøkelse - underlivssjekk for jenter

Gynekologstol (colourbox.com)

Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Men forberedelse gjør mester, og leser du denne artikkelen har du garantert mye mindre å grue deg for.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet