Hopp til hovedinnholdet

Er det normalt å blø lite under mensen, hvorfor er blodet brunt?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. (Fikk mensen for ett par dager siden) 1........Jeg blør svært lite og lurer på om det er unormalt å ikke fylle opp den minste tampongen på åtte timer når man har mensen? 2........Har hørt at blodet pleier å vere rødt i starten av en mens, men mitt er mer veldig utvaska brun. Hva kan vere årsaken? 3........Er det OK å bruke en liten tampong for å hindre utfloden (har mye utflod) å komme i trusa? Kan det skape problemer i underlivet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Mensblødningen hos jenter kan variere veldig. Noen blør mye under mensperioden og spesielt de første dagene. Da vil blodet være rødt og friskt på farge. Andre har lite blødning under mensperioden. Når en i perioder har mindre blødning, vil blodet bli mørkere. det er helt normalt og skyldes at blodet koagulerer ("størkner") på vei ut.  

En bør være litt forsiktig med å bruke tampong om en har liten blødning. Grunnen til det, er at slimhinnene kan bli litt såre og skades dersom en setter inn og tar ut tørre tamponger. Dessuten kan det medføre at tampongen blir sittende inne litt for lenge om gangen. Tampong bør skiftes minst hver 4. time på dagtid. 

Det er heller ikke anbefalt å bruke tampong når en har utflod. Da anbefales bruk av truseinnlegg.

Ta en prat med helsesøster på skolen om du trenger mer informasjon om pubertet og mens.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet