Hopp til hovedinnholdet

Hva er tegnene på at puppene vokser og hvordan kan man kjenne det?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år som ikke har begynt å få pupper, men lurer på hva som er tegnene til at puppene vokser, og hvordan man kan kjenne det. Føler meg veldig unormal, for alle vennene mine har begynt å få pupper.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 14 år!

De fleste jenter bekymrer seg for at ikke puppene starter å vokse tidlig nok eller at de blir store nok.

For de fleste starter puberteten i 12-13 års alderen. Som regel merker man at puberteten er i gang ved at man plutselig vokser en del i høyden. Så begynner det gjerne å komme kjønnshår.

Puberteten starter ulikt hos ungdom. Det er også sånn at utviklingen skjer i forskjellig tempo fra ungdom til ungdom. Derfor kan det være stor forskjell på hvordan jenter ser ut i din alder.

Når det gjelder utviklingen av pupper kan de fleste kjenne starten på det ved at man får en liten kul under brystvorten. Det kan være ubehagelig og ømt å komme borti den. Ikke klem og undersøk den for mye for da kan den bli veldig vond. Puppene vokser som regel litt og litt frem til du blir ca 18 år.

Det er forskjellig hvor store pupper jenter får. Som oftest ligner man på de andre kvinnene i familien, så du kan se på mamma sine pupper og regne med at du får omtrent like store.

Jeg forstår at det er frustrerende å være den som kanskje er litt sent ute med puberteten, men det er ikke så mye du kan gjøre noe med. Men en ting er sikkert: puppene dine vil begynne å vokse snart.

Jeg håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet