Hopp til hovedinnholdet

Hvor langt inn skal tampongen?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg tørr ikke å bruke tampong selv om jeg virkelig ønsker det. Når jeg ikke har mensen tenker jeg at det går helt fint, men når jeg får det friker jeg helt ut og tørr ikke. Har hatt en tampong inni meg, men har aldri gått med det. Det er mye mer praktisk med tampong, f.eks når du skal ri, bade eller sykle. Jeg lurer også på hvor langt innn tampongen skal.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tamponger finnes i ulike størrelser. Det kan være lurt å starte med den minste, men man må prøve seg frem til hva som passer. 

Tampongen skal helt inn i skjeden(så langt du klarer å ta den opp i skjeden). Slapp av og ta deg god tid. Hvis du er anspent, spenner du musklene. Plasser deg i en stilling som er behagelig for deg. Du kan enten sitte på toalettet med knærne godt fra hverandre, stå med lett bøyde knær, eller med den ene foten på toalettsetet.

Hold den nederste delen av tampongen mellom tommel og langfinger mens pekefingeren holdes på bunnen. Hold hudfoldene foran skjedeåpningen fra hverandre med den andre hånden. Slapp av og skyv tampongen forsiktig inn i skjeden så langt det går med pekefingeren, oppover og bakover mot korsryggen. Tampongen skal nå sitte riktig. Du må sikkert skyve inn med det meste av fingeren før tampongen er på plass.

Uttrekkssnoren skal henge fritt utenfor kroppen og du skal ikke kunne kjenne tampongen. Fjern alltid tampongen før du setter inn en ny.

 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alt om bind, tampong og menskopp

Tampong (colourbox.com)

Lurer du på hva du skal bruke og hvordan du skal bruke det? Her finner du nyttige råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet