Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få større pupper?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 13 år og jeg er ikke fornøyd me kroppen min. Jeg lurer på hvordan jeg kan få større pupper over sommerferien. Jeg er lei av å høre at jeg må vere fornøyd osv. Alle guttene i klassen tenker bare på kropp og pupper. Jeg vil helst ha større pupper til ungdomsskulen og håper på svar så fort som mulig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.


Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du er fortvilet og har det vanskelig om du oppfatter at alle gutter bare er opptatt av pupper. At du i tillegg har tanker om at du ikke liker kroppen din, forstår jeg at det kan være vanskelig å høre at du må øve deg på å være fornøyd og glad i kroppen din.

Det første som må gjøres, er at det må bli slutt på dette fokuset om kropp og pupper i vennegjengen og på skolen. Snakk med noen voksne om det som skjer og be om hjelp til å få bedre holdninger til hverandre og kroppen. 

Men jeg forstår også at du tenker at alt vil bli bedre om puppene dine vokse fort i løpet av sommeren. Men det er dessverre ingen oppskrift på hvordan få større pupper i en fart. Puppen vokser i det tempoet de skal og det som er normalt for deg. 

Alle jenter får pupper. Noen får store, noen middels, andre får små.

Det er ulik fasong på puppene og ulik størrelse. Noen har store brystknopper, andre helt flate knopper. Det er også helt normalt at den ene puppen er større enn den andre. Alle er altså forskjellige. 

Bryster består av fett, bindevev og melkekjertler, ikke muskler. Man kan derfor ikke trene seg til større bryster. Brystene er stort sett ferdig utvokst når man er ferdig med puberteten, men de kan endre seg senere i livet også. Noen kan få litt større bryster ved hormonpåvirkning (ved menstruasjon eller ved bruk av hormonell prevensjon), ved graviditet og hvis de går opp i vekt. Man kan derfor også få mindre bryster hvis man går mye ned i vekt.

Arv er den viktigste faktoren som bestemmer hvordan brystene skal se ut hos deg. Det er ikke bare fra mor man får disse genene, så man trenger ikke å få bryster i samme størrelse som moren din har.

Noen ønsker å få rettet opp brystene ved kirurgi. Dette er noe man må være 18 år for å få gjort, og det koster ofte mye. Det er veldig sjeldent at man får dekket dette fra staten.

Det er mange som bruker mye tid i speilet for å se etter alt som er rart og annerledes hos seg selv. Ofte har man ikke andre å sammenligne med enn kvinner i sosiale medier som ofte har blitt redigert og som ikke ser så perfekte ut i virkeligheten. Forsøk å bruke mindre tid på tanker om at det er noe galt med kroppen din, det gjør deg bare trist og lei.

Det beste er å godta at man er som man er og heller fokusere vekk fra forskjellen og heller se på det man trives med hos seg selv.

Og ta en prat med helsesøster på skolen. Her kan du få gode råd om hva du kan gjøre om de unyttige og plagsomme tankene om kropp og utseende gjør det vanskelig for deg. 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er størrelsen på puppene viktig?

Mange skriver inn til oss og er opptatt av puppestørrelse. Hvor viktig er egentlig størrelsen på puppene?

Gå til vote

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente viser tommel opp (colourbox.com)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og i denne perioden er det normalt å føle på usikkerhet og å sammenligne seg med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet