Hopp til hovedinnholdet

Jeg så noe brunt i trusa, er det mensen?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente i sjuende klasse, og lurte på en ting. I stad så jeg noen brune flekker i trusa mi. Det så mest ut som avføring først, så jeg ble veldig flau og skiftet truse. Men neste gang jeg sjekket var det kommet igjen. De siste dagene har jeg også hatt litt vondt i magen og ryggen og sånt. Så jeg lurte på om det brune i trusa bare var min første mens? Vet ikke om det var litt plasebo, men i stad hadde jeg også VELDIG humørsvingninger. (Først satt jeg og lo og sang høyt, så satt jeg plutselig å hulka..) Jeg tok et bind nå bare i tilfelle. Men er det mensen?

Besvart 06.12.2018 22:42
 

Svar
Hei jente 13 år!

Takk for at du skriver til ung.no!

Hvis det kommer brunt blod i bindet, er det sannsynligvis din første mens. Den kan starte med brunt, gammelt blod først, og så kommer det vanligvis rødt og friskere blod etterhvert. I starten kan unge jenter ha veldig uregelmessig mens. Det kan være stor variasjon både i når den kommer, hvor lenge den varer og hvor mye man blør.  

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kommer mensen første gang?

Jente tenker (colourbox.com)

Lurer du på når DU skal få mensen første gang? Det er ikke mulig å forutsi. Noen tegn kan allikevel fortelle deg noe om at den snart kommer igang. Les mer her om slike tegn og om andre ting om mensen du kanskskje har lurt på.

Les mer

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Menstruasjonssmerter

Jente holder seg for magen (colourbox.com)

Smertefull menstruasjon er ganske vanlig i tiden etter puberteten. Noen kjenner kun svake smerter i mage eller rygg rett før- eller samtidig med at mensen starter, mens andre er helt satt ut av sterke smerter, kvalme, oppblåsthet og slitenhet i flere dager.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet