Hopp til hovedinnholdet

Mensen er forsinket, kan jeg være gravid?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt sex med kjæresten min for ovet en måned siden, kanskje nesten en og en halv måne siden. Vi brukte kondom, og det så ikke ut som at den hadde sprukkrt eller noe. Noen få dager etterpå fikk jeg mensen som normalt, og på normal tid. Men nå er det nesten 50 dager siden slutten på min siste mensen, og er da redd for å være gravid. Hvor stor sjanse er fet for at jeg er gravid? Og er det noe å bekymre seg for?

Besvart 27.02.2019 09:05
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Du er nok ikke gravid når dere var så flinke til å bruke kondom og dere sjekket etterpå om den var hel. Du skriver også at du har hatt en normal menstruasjon etter dette, men nå er den forsinket. 

De første årene man har mensen er det normalt at denne er uregelmessig. Det kan gå alt fra flere måneder mellom hver gang, til bare et par uker. Mengde og hvor lenge det varer, vil også variere. Hvis mensen er borte, og man ikke mistenker graviditet, gjør man sjeldent noe sjekk hos lege for å finne årsaken før mensen har vært borte i minst 6 måneder for unge kvinner.

Mensen kan også bli uregelmessig eller borte om det har skjedd store endringer i livet. Det kan være stress, sykdom, slanking eller at man trener veldig mye. Mensen vil da kommet tilbake som normalt når kroppen har fått hentet seg inn igjen. Noen medisiner kan også gjøre at mensen blir borte.

Men, hvis du først har fått tanken om at du kan være gravid så kan du ta en graviditetstest nå bare for å få bekreftet at den er negativ. Da slipper du å gå å være redd for dette fram til neste blødning. Siden det har gått over ,-4 uker siden dette skjedde så vil testen vise riktig svar nå.  

Gratis tester får du hos Amathea, Helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom. Her får du også snakket om evt oppstart av hormonell prevensjon hvis du trenger det. 

Siden du er 14 år er jeg er også pliktig til å skriver at i Norge er den seksuelle lavalderen 16 år.

Vi har denne aldersgrensen for å beskytte personer under 16 år mot å bli utsatt for seksuelle handlinger man ikke er moden for. Det er også slik at sex kan føre til graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner, som for eksempel klamydia. Det er derfor viktig at man er moden og klar over slike konsekvenser før man har sex, slik at man kan beskytte seg mot dette.

Bare en liten påminnelse om hvorfor vi har denne loven:-). Ønsker deg masse lykke til framover og håper at svaret var til hjelp for deg. 

 

 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet