Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

Hvor ofte må jeg bytte tampong når jeg bader?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei ung.no Jeg har fått et lite problem, som jeg har fått litt svar på ved hjelp av noen andres innlegg, men ikke helt, så jeg vet ikke hva jeg skal gjøre og hadde satt uendelig stor pris på enda litt hjelp. Jeg har i alle år hatt veldig uregelmessig menstrasjon, og endte opp med i fjor høst, å begynne på p-piller. De har hjulpet meg så mye gjennom hverdagen. Men de kan ikke hjelpe meg med dette problemet. Jeg kommer nemlig til å få mensen akkurat i ferieuka til sommeren, når vi skal på rise til Rhodos med noen venner. Så jeg lurer på om jeg kunne fått en liten forklaring på hvordan jeg bruker OB når jeg bader. Ikke bare: "Du kan bade med OB, men du må bytter etter bading" for noen sier jo at man kan bade flere ganger med samme OB osv. Eller om det kanskje er noen andre alternativer til OB? Jeg vet ikke :) For jeg trenger å vite hvor lenge jeg kan være i vannet av gangen, og om jeg må springe på do etter badinga for å skifte OB, eller om jeg kan vente litt. Jeg har prøvd å bade med OB før, men det var en av de første årene jeg hadde menstrasjon, så jeg tror jeg gjorde det litt feil (kanskje), men da blødde det ut av den... Og jeg var IKKE lenge i vannet. Jeg er bare så frustrert over denne menstrasjonen min! (PS. Jeg vet at jeg kan bruke pillene, og bare hoppe over hele menstrasjon, men dette er jeg nødt til å gjøre på en tur jeg skal senere i sommer. Kan jeg hoppe over to perioder, og bare ikke ha mensen i det hele tatt i sommer?) Tusen millioner takk på forhånd, det hadde vært til stor hjelp!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det aller enkleste når du skal på badeferie, er jo å utsette mensen.  Du kan bruke p-pillene til å utsette mensen akkurat så mange dager du vil (det trenger altså ikke å være et helt brett du utsetter med) og så ta en uke med "huskepiller" når det passer å ha mensen.  Det er litt ulikt hvor godt det går å utsette mensen.  Noen greier det en ukes tid før det kommer småblødninger, mens noen kan utsette det i to måneder uten trøbbel.  Hvis det går bra for deg, så er det også et alternativ.  Du kan lese mer om dette i artikkelen under.

 

Så til ditt spørmål om bruk av tamponger og bading.  Her er hovedregelen at man skal gå og bytte tampong etter hvert bad.  Jeg vet jo at i praksis, så er ikke dette så enkelt.  Ofte går man litt opp og ned i vannet og er det varmt, er man kanskje ofte i vannet.  Det er vanskelig med noen klar oppskrift, og det er også litt avhengig av hvor mye du blør.  Er det en av de dagene du blør mye, så bør du nok bytte tampongen ganske ofte for å være trygg på å ikke blø igjennom etter badet.  -Kanskje en gang i timen hvis du bader en del.  Blør du bare litt, kan du sikkert la det gå et par timer.  Du må nesten prøve deg litt frem.  Størrelsen på tampongene er jo også av stor betydning.  Stor når det blør mye, liten når det blør lite.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

p-piller

Når du bruker en hormonell prevensjonsmetode kan du møte på utfordringer med hvordan du skal bruke den eller det kan dukke opp spørsmål du trenger svar på. Du finner nyttige tips i denne artikkelen.

Les mer

Å nei, ikke mensen nå!

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

"Åh, nei....!" har du kanskje tenkt når du oppdager at det er tid for mensen akkurat i den ferieuka du skal på badeferie eller telttur med kjæresten. Her kan du få noen tips som kan være til hjelp.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
malin
6
08.03.2013 17:33:00
Her burde det vært opplyst om menskopp. Det er et fantastisk alternativ til tamponger og bind. Avhengig av hvor mye du blør (og koppen rommer dobbelt til tre ganger så mye som en tampong) kan du ha i koppen inntil 12 timer av gangen. Den trekker ikke til seg vann slik som tamponger gjør, slik at du kan bade med den og du trenger ikke skifte oftere når du bader. Til alle som er skeptiske, det er veldig hygienisk og man har mye mer kontroll enn med tamponger og bind. Den koster 100-200 kroner og så har du alt du trenger av mensprodukter for ti år framover. Anbefales!
khlk
2
10.08.2012 20:44:13
Jeg skal til bø i morgen og vet ikke om jeg skal bade jeg har litt mensen men vet ikke burde jeg eller ikke har aldri prøvd tampong (Red. På emnet ung.no/helse finner du to artikler om mensen)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet