Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker å bruke tampong

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg fikk mensen for ikke så lenge siden og har brukt bind hele tiden. Nå ønske jeg å bruke tampong fordi alle sier det er bedre og lurt. Greia er at jeg ikke klarer å bruke tampong, jeg får det ikke til. Jeg har brukt alle tips jeg har lest og hørt. Jeg har prøvd de minste tampong strørrelsene og tampax, men det går ikke. Jeg får den litt inn (og det gjør vondt), men den går ikke helt inn. Det er akkurat som at den stopper. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Hilsen en som virkelig håper på svar og tips.

Besvart 14.03.2019 23:34
 

Svar
Hei

Så bra at du prøver og spør om råd når du ikke får til det du vil. 

Jenter har en slimhinnefold som danner en krans et par cm innenfor skjedeinngangen og markerer overgangen til selve skjeden. Åpningen i skjedekransen kan variere i størrelse. Skjedekransen er elastisk og kan tøyes. Noen opplever at den gjør det vanskelig å få inn en tampong de første gangene man bruker det.

Det kan være lurt å starte med den minste, men man må prøve seg frem til hva som passer. Det er ikke noen regel for når en kan begynne å bruke tampong, det kan en gjøre så snart en har fått menstruasjon. Husk å vaske hendene før og etter du skal ta ut tampongen og sette inn en ny.

Her er en "oppskrift" du kan prøve:

Les først gjennom instruksen i pakken. Fjern emballasjen og rett ut uttrekkssnoren. Kontroller at snoren sitter godt fast og at den henger fritt ned. Hold tampongen forsiktig med fingertuppen under tampongen.

Slapp av og ta deg god tid. Hvis du er anspent, spenner du musklene. Plasser deg i en stilling som er behagelig for deg. Du kan enten sitte på toalettet med knærne godt fra hverandre, stå med lett bøyde knær, eller med den ene foten på toalettsetet.

Hold den nederste delen av tampongen mellom tommel og langfinger mens pekefingeren holdes på bunnen. Hold hudfoldene foran skjedeåpningen fra hverandre med den andre hånden. Slapp av og skyv tampongen forsiktig inn i skjeden så langt det går med pekefingeren, oppover og bakover mot korsryggen. Tampongen skal nå sitte riktig. Du må sikkert skyve inn med det meste av fingeren før tampongen er på plass.

Uttrekkssnoren skal henge fritt utenfor kroppen og du skal ikke kunne kjenne tampongen. Fjern alltid tampongen før du setter inn en ny. Tamponger er kun beregnet på å suge opp menstruasjonsvæske. Ikke bruk tampong mellom hver menstruasjon eller mot utflod, da bruker du truseinnlegg.

Får du det ikke til, så bare prøv igjen en annen dag. Bruk gjerne speil og se på deg selv i underlivet. Sannsynligvis får du det til etterhvert med litt prøving og feiling. Putt gjerne inn fingeren i skjeden i første omgang sånn at du kjenner hvor tampongen skal inn. 

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Bind, tampong eller mensenkopp

Tampong (colourbox.com)

Mange stiller oss spørsmål om hvordan de skal bruke tampong, hvor ofte bind skal skriftes, hvilke størrelse man skal bruke og så videre. Her skal vi prøve å gi deg svar som kan være til praktisk nytte.

Les mer

Hvordan sette inn en tampong?

Tampong (colourbox.com)

Det kan være litt vanskelig å finne ut hvordan man skal sette inn en tampong. I pakken med tamponger ligger det bruksanvisning. Den er det lurt å se på. Noen tror at skjeden er for trang. Det er den ikke. Skjeden er svært tøyelig. Med litt øvelse, greier du å slappe av og få satt tampongen på plass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mensen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mensen