Hopp til hovedinnholdet

Slter med flere problemer blant annet sosial angst, språk problemer og sannsynligvis ADD. Sliter spesielt i forhold til venner, hva kan jeg gjøre?

Gutt 20 år
 

Spørsmål
Hei, jeg sendte en mld i august, og kom frem til sosial angst. Jeg har nylig funnet ut at jeg har muligens add (attention deficit disorder), og går på ritalin i medikamentell behandlig til november. Jeg har brukt ett hjelpe middel som jeg kopirer hit pga glemmer ofte å beskrive det riktig med ord. Hvordan kan vi oppdage at barnet vårt har språkvansker? - Tar lite språklig initsiativ. Dette vil si at barner deres ikke tar språklig kontakt og viser liten interesse for å prate. - Snakker veldig lite eller nesten ingenting ved 2-4 årsaldern - Har kun en håndfull ord som mestres når barnet deres er 3 år - Kun bruker ett ord for å uttrykke noe ved 3, 5 år - Leter lenge etter riktig ord når barnet skal prate. Det vil si at barnet deres bruker tid på å formulere seg og kanskje har glemt hvilket ord som er riktig å bruke. - Strever med grammatikken. Barnet deres viser liten forståelse for grammatiske prinsipper, særlig i møte med nye ord. - Holder seg for seg selv og virker ikke så interessert i å leke med andre barn [url="http://www.spesialpedagogen.com/side6.html"]Link for språkvansker[/url] den ovenfor er linken til siden, i nesten alt der kjenner jeg meg igjen fra jeg var gutteunge fram til i dag, og nå er jeg 20 år. Jeg sliter med å følge med både venner, mote, musikk osv.. og speielt det med språkvansker, og jeg blir ofte redd, engstelig, deppa og får angst, noen ganger så griner jeg, for at jeg liksom ikke har kommet noen vei videre eller opp, mens venna mine har det liksom, har fått selvmordstanker pga det, sliter også med å gjøre en ting pga konsentrasjonsvanker. Er ofte redd for at folk skal spørre med om for eks hva ett ord betyr, for jeg har ikke noen forståelse på det. Og om noen skal lære meg det nye ordet sliter jeg med å huske det direkte eller hva det betydde, har prøvd siden jeg var 13 år med å tvinge meg igjennom for å prøve å lære men til ingen nytte, så derfor sitter jeg stort sett for meg selv, skulka skolen, jobben pga dette. Vet ikke ofte hva jeg skal gjøre jeg, føler meg bare mislykka og kommer ingen vei heller. Det er mye jeg skulle ha skrevet men husker det ikke nå, og det er ikke noe kult, er ofte ett nervevrak med folk pga dette, vet ikke hvor jeg skal henvende meg hen, ikke har jeg penger for øyeblikket, sliter med å få en stabil jobb, og har masse humørsvinginger. Jeg pleier ofte å trøste meg med å dagdrømme om en person jeg ikke er, en større en og fantaserer. De andre dem gjør det bare, snakker og har det bare kult med å lære nye ord, men jeg sliter ordtelig med det Er ikke lite her, nei! håper på svar snarest og kanskje råd!
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!

Når jeg leser det du skriver blir jeg veldig imponert. For en som sliter så sterk med språkproblemer synes jeg du formidler hvordan du har det. Jeg håper at du får psykologisk hjelp i tillegg til å bli satt på ritalin. Slike problemer du beskriver er det godt å få hjelp til å mestre. Det som er trist er om du har hatt  det slik siden du var liten og ikke har fått hjelp før nå.

Dersom du mot formodning ikke er i kontakt med psykolog eller psykiater bør du ta kontakt med fastlegen din for henvisning. Hvis du er under oppfølging bør du også ta opp slike vanskelige tanker og følelser med den som behandler deg. Skulle du synes det er vanskelig i mellomtiden  finnes det flere hjelpetelefoner du kan ringe; Røde kors hjelpetelefon: 800 33 321, Mentalhelses hjelpetelefon: 810 30 030 eller Kirkens SOS krisetelefon: 815 33 300. Du kan være anonym hvis du vil.

Håper at dette er til nytte.


Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Quiz
Tilbake til spørsmål og svar


Quiz: Hva vet du om frivillig arbeid?

Hvilket arbeid kan du gjøre når du er frivillig?