Hopp til hovedinnholdet

Jeg og venninnen min har veldig lyst til å ra på språkreise

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på straks 13 år. Jeg og venninnen min har veldig lyst til å ra på språkreise til enten Malta eller Storbritannia, begge får lov, men problemet er penger! Det koster 15-16 000 kr og det kan ta evigheter å spare! Vi har tengt å reise sommeren 2014, så vi har litt tid, men uansett! Har du noen tips på hvordan vi kan tjene penger? Takk :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet!


Det aller beste for å tjene penger er å finne en deltidsjobb som man kan ha i ferier, helger eller noen ettermiddager i uka. Før dere fyller 18 år er det en del jobber dere ikke kan få. Jobben kan heller ikke krasje med når man er på skolen, eller være farlig for helsa. Slike jobber kan dere se etter:

  • Jobber gjennom bekjente
  • Jobb som avisbud - ring til lokalavisa og andre aviser der du bor og hør om de trenger et nytt avisbud
  • Jobb i butikk, på kafé, restaurant eller lignende
  • Jobb som ryddehjelp/på lager/i vareopptellingen osv.


For å finne denne typen jobber er det lurt å gå rundt til bedrifter eller steder der dere kan tenke dere å jobbe. Det kan være en ide å gå alene, fordi det er større sjanse at et sted har en ekstrajobb til én person. 

Spør etter sjefen/daglig leder, presenter dere og hør om de trenger hjelp i helger og ettermiddager. Si hva dere kan, for eksempel rydde, vaske, fylle på med varer og hjelpe til med det som trengs. 

Et annet tips er å henge opp lapper, masse lapper! Heng opp på oppslagstavler på kjøpesentre, i butikker, på biblioteket, på cafeer osv. Skriv på lappen at dere søker jobb, hva dere kan tenke dere å jobbe med, hvordan man kan få tak i dere osv.

Bruk nettverket dere har. Spør foreldrene, naboer, onkler, tanter og andre dere kjenner om de vet om noen ledige jobber. Hvis dere kjenner noen med barn eller hund, spør om de trenger hjelp. Veldig mange får sin første jobb gjennom familie eller bekjente. Derfor er det veldig viktig å være aktiv og si til alle at dere er på jobbjakt.

Jeg håper dette var til hjelp, og at dere finner en måte å tjene penger på slik at dere får reist på språkreise. På denne nettsiden fiår dere tips rundt det å dra på språkreise. Sjekk også artiklene under svaret for å få tips i jobbjakta, samt til hvordan spare penger. 

Lykke til! 

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nyttig å vite om språkreise

Flere og flere ungdommer ønsker å komme seg ut i verden for å oppleve kultur, lære språk, eller for å få litt sol på kroppen. Her får du en guide om hva som er viktig å huske på.

Les mer

Hvordan spare lommepengene dine

Hånd som gir en hundrelapp (foto: ung.no)

Forsvinner lommepengene nesten før du får dem? Brenner pengene i lomma di? Du er nok ikke alene, og heldigvis finnes det råd.

Av Julie, ungdomsjournalist ung.no.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Tjen penger på småjobber

Småjobber (colourbox.com)

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.
Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise