Hopp til hovedinnholdet

Har de under 18 år lov å reise utenlands med fly uten tillatelse fra foreldre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har hørt at personer som er under atten år ikke har lov til å reise utenlands med fly uten å ha tillatelse fra foreldrene sine. Er dette sant? Kan man bli stoppet på flyplassen og nektet ombordstigning på flyet fordi man er under atten år og ikke er sammen med noen som er over atten år? Risikerer man å bli bøtelagt eller straffet på noen måte dersom man prøver å reise utenlands uten foreldrenes godkjennelse ? Dersom en person er myndig, og en annen person er under atten år. Kan en person som er myndig ta med seg personen under atten år utenlands? Krever dette noen form for skriftlig godkjennelse fra foreldre/foresatte om at den umyndige personen har lov til å reise utenlands sammen med personen over atten år?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Før du er 18 år kan du ikke reise alene til utlandet uten at foreldrene dine tillater det. Det er foreldrene dine som har ansvaret for deg fram til du er 18. Reglene om dette står i barneloven. Det er ikke vanlig at ungdom på 15 år får reise på ferie til utlandet alene.

Du har ikke lov til å reise uten foreldrenes samtykke selv om du er sammen med en annen person over 18 år. En voksen kan ikke reise til utlandet sammen med deg uten at foreldrene dine vet om det. Det kan være ulovlig.

Flyselskaper og hoteller har egne regler om passasjerer som ikke er 18 år. Noen krever tillatelse fra foreldrene. Det kan komme an på hvilket flyselskap du skal fly med, og kanskje hvilket land du vil reise til. Hvis du ikke har tillatelse, kan du bli nektet å gå ombord i flyet. Foreldrene dine kan bli varslet om at du har forsøkt å gå ombord. Du kan ikke bli satt i fengsel eller få bot, men du får sannsynligvis ikke tilbake pengene du har betalt for flybilletten.

Våre råd til deg er å spørre foreldrene dine om du får lov til å dra. Hvis de sier nei, må du ikke reise. Hvis de sier at det er greit, kan du og foreldrene dine kontakte flyselskapet sammen og finne ut hva slags bekreftelse de trenger fra foreldrene dine.

Hilsen oss i Barneombudet. Les mer på barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise