Hopp til hovedinnholdet

Kan man reise til utlandet som mindreårig?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 19 år, og har en kjæreste på 16. Han fyller 17 nå snart, og vi har veldig lyst il å reise til Maldivene i sommerferien. Men så har jeg hørt at de under 18 ikke kan reise ned dit, uten følge med en over 25. Er dette sant? Hadde hjulpet veldig, med tanke på at vi snart må bestille turen. Vet at han evt. må ha med et reisedokument fra foreldrene der de samtykker om at han får lov til å fly ut av landet. Kan noen hjelpe meg? :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Før man er 18 år kan man ikke reise alene til utlandet uten at foreldrene tillater det. Det er foreldrene til kjæresten din som har ansvaret for han fram til han er 18. Reglene om dette står i barneloven. Det er ikke vanlig at ungdom på 16 år får reise på ferie til utlandet alene.

Han har ikke lov til å reise uten foreldrenes samtykke selv om du er over 18 år og han reiser med deg. En voksen kan ikke reise til utlandet sammen med en mindreårig uten at foreldrene vet om det. Det kan være ulovlig.

Om det er spesielle regler til Maldivene kan vi ikke svare på. Flyselskaper og hoteller har gjerne egne regler om passasjerer som ikke er 18 år. Noen krever tillatelse fra foreldrene. Det kan komme an på hvilket flyselskap du skal fly med, og kanskje hvilket land du vil reise til. Hvis man ikke har tillatelse, kan man bli nektet å gå ombord i flyet. Foreldrene vil trolig også bli varslet om at den mindreårige har forsøkt å gå ombord. Kjæresten din kan ikke bli satt i fengsel eller få bot, men får sannsynligvis heller ikke tilbake pengene som er betalt for flybilletten.

Våre råd til deg er å spørre foreldrene hans om han får lov til å dra. Hvis de sier nei, må dere ikke reise. Hvis de sier at det er greit, kan han og foreldrene kontakte flyselskapet sammen og finne ut hva slags bekreftelse de trenger fra foreldrene hans.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise