Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg servitør i utlandet?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Eg lurte på om dåke har tips til ka eg kan gjer for å bli servitør i utlandet,, altså bare flytta til usa for å jobba på en resturang eller i en klesbutikk,, vil bare komma meg ut i verden og jobba en normal jobb i kanskje eit år.. siden eg endo ikkje veit ka eg vil bli,, veit bare at eg vil jobba i utlandet.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!

Så spennende at du har lyst å bli servitør i utlandet. Når du vil jobbe i utlandet er det et par ting å tenke på.

For det første trenger du i mange land et visum. Det viktigste unntaket her er EU-land, hvor du har de samme arbeidsrettighetene som landets egne innbyggere. Vil du for eksempel til USA for å jobbe, må du søke om visum. Du kan reise på vanlig turistvisum, men hvis du får deg en jobb må du endre visumet. Du kan finne ut mer om ulike typer visum på den amerikanske ambassadens nettsider.

For det andre bør du tenke på arbeidsmarkedet i landet du vil jobbe i. De fleste land i verden har et lavere lønnsnivå enn norge, men levekostnadene kan også være lavere. Arbeidsledigheten, særlig for ungdom, er også høy i store deler av verden. Dette kan gjøre det vanskeligere å finne en jobb, siden det er høyere konkurranse om arbeidsplassene. I USA er lønnen i serviceyrker ofte lav, og mange er avhengige av tips i tillegg.

Når du skal finne deg en jobb gjelder det å være aktiv - dette kan ta tid. Kjenner du noen i USA? Bruk nettverket ditt! Du kan lete etter jobber på nettet hjemmefra, men det kan være mye mer effektivt å gå innom steder personlig.

På UngInfo sine nettsider finner du flere gode tips om å jobbe i utlandet.

Håper svaret var til hjelp. Lykke til!  

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise