Hopp til hovedinnholdet

Vold mot offentlig tjenestemann. Konsekvenser? Når kan jeg reise til USA?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Da jeg var 17 år kom jeg i konflikt med politiet når jeg var beruset. Jeg kom til å klappe til/slå politikvinnen og løpe. Jeg ble satt på glattcelle over natten. Fikk bot på 5000kr, og vold mot offentlig tjenestemann på rullebladet. Politikvinnen valgte å ikke anmelde forholdet. Hvor lenge ligger dette på rullebladet? Når kan jeg reise til USA? Kan jeg søke om å få dette midlertidig fjernet? Jeg er nå 26år og vil på reise til statene. Tusen takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ordet "rulleblad" er egentlig litt misvisende. Etter dagens politiregisterlov blir lovbrudd og straffereaksjoner registrert i politiregisteret. Det er ingen tidsbegrensning på hvor lenge opplysningene forblir registert. De blir ikke slettet. Men for å kunne innhente opplysninger fra registeret må man ha hjemmel til det (det må være lovbestemt). Prinsippet er at det ikke gis ut flere opplysninger enn det som er nødvendig ut fra formålet med å innhente opplysningene. I en ordinær politiattest vil det være en tidsbegrensning på hvilke forhold som tas med, avhengig av hvor alvorlig lovbrudd det er snakk om. I en utvidet og uttømmende politiattest vil det ikke være slike tidsbegrensninger.

Dersom du en gang må fremlegge en politiattest, enten det er for arbeidsgiver eller en organisasjon, så vil det altså være forskjellig hvilke opplysninger som de vil kunne få tilgang til.

Ulike land har ulike regler for innreise. Noen krever at det fremlegges vandelsattest. Noen land krever ordinær politiattest, mens andre krever utvidet eller uttømmende. For å få vite om forholdet vil ha betydning for din mulighet til innreise i USA, anbefaler jeg at du tar kontakt med den amerikanske ambassaden i Norge.

Se også artikkelen vår nedenfor, om innreise til USA med noe på rullebladet.

Med vennlig hilsen

Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Disse yrkene og utdanningene krever politiattest

Politimann (colourbox.com)

Det er svært mange forskjellige lover og forskrifter som avgjør hvem som kan kreve politiattest. Listen du ser her, inneholder derfor bare noen eksempler på slike yrker og utdanninger.

Les mer

- Har noe på rullebladet - kan jeg reise til USA?

Frihetsgudinnen (colourbox.com)

Jeg ble tatt for nasking for noen år siden. Har tenkt å studere i USA etter videregående, og lurer på om det at jeg har noe på rullebladet får noe å si. Har hørt at det er vanskelig å få reise til USA med noe på rullebladet. Utenlandsstudier er noe jeg har drømt om bestandig, og USA er favorittlandet. Blir så lei meg hvis den tabben jeg gjorde en gang for lenge siden skal ødelegge planene mine.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise