Hopp til hovedinnholdet

Alene hjemme to-tre uker i sommer

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei ☺ Familien planlegger for tredje år på rad seil ferie på Shetland, gikk ganske lei av det denne sommeren og vi ble enige om at neste år kunne jeg fly hjem etter en uke. Men så kom jeg til å tenke på, er det noen regler jeg må forholde meg til når jeg skal være hjemme alene over 2-3 uker? En uke og en helg blir nok leir men, kommer nok til å ha besøk av kjæresten i dette tidsrommet. Så er det lover å regler jeg må forholde meg til?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er bra at du tar ansvaret ditt med å være alene i flere uker på alvor.  Det du må forholde deg til, er jo vanlige regler som foreldrene dine setter for hva du kan og ikke kan når de er borte.  De har jo ansvaret for deg selv om de er langt unna.  -De bør jo også sørge for/avtale at det er andre voksne du har til støtte når de er så langt unna.  Det høres ut som en kompromissordning som begge parter syns går nå.  Du må si ifra om til foreldrene dine om det er noe du er skeptisk til i forhold til dette.  -Og det høres jo hyggelig ut å kunne ha besøk av kjæresten, da:)

Se også artikler under.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise