Hopp til hovedinnholdet

Moren min vil ha meg med på ferie til Asia i sommer, men jeg vil ikke

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurte på hvilke rettigheter jeg som 17 åring har i forbindelse med en evt utenlandsreise. Moren min vil ha meg med på tur til Asia hele sommeren men jeg vil virkelig ikke..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Som du vet er det sånn at foreldre har rett og plikt til å ta avgjørelser for barna sine frem til barnet fyller 18 år. Disse reglene finnes i barneloven.

Men barneloven har også regler som sier at etter hvert som barnet blir eldre skal han/hun få større selvråderett, se barneloven § 33.  

Barneloven har ikke helt klare regler på hva foreldre og barn har lov til, og hva som ikke er lov. Hva foreldrene har lov til å bestemme må vurderes ut ifra den enkelte situasjonen. 

Siden du har fylt 17 år tenker jeg at moren din ikke kan tvinge deg til å bli med til utlandet hvis du absolutt ikke vil det. Men hun har rett til å prøve å overtale deg til å bli med, og det kan godt tenkes at hun syns du går glipp av en kjempefin ferie hvis du ikke blir med. Og dette har hun absolutt lov til å gi uttrykk for. Hvis du ikke skal bli med på ferien, så må moren din sørge for at du har noen som kan ta omsorg for deg - kanskje er ikke det så lett å få til en slik ordning.

Jeg håper at du og moren din kan ta en ordentlig prat om dette, og at dere sammen finner en løsning som dere begge blir fornøyd med.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise