Hopp til hovedinnholdet

Går det an å ha flyskrekk uten å ha flydd før?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Sikkert et veldig dumt spørsmål,men jeg kjenner noen som har flyskrekk,men det som er så rart er at hun aldri har flydd før. Hvordan er det mulig å ha flyskrekk da? Jeg vet hun er veldig redd for at flyet skal falle ned.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Først vil jeg gjerne si at ingen spørsmål er dumme, og det er fint at du tar kontakt når du lurer på noe.

Flyskrekk er en form for spesifikk fobi. Du kan lese mer om ulike fobier her. Fobier kan oppstå etter å ha opplevd noe svært ubehagelig eller skremmende, men kan også være lært på en mer indirekte måte, ved å for eksempel å bli fortalt at noe er farlig. Det er derfor mulig å ha en slik frykt selv om man ikke har vært i situasjonen, altså uten å ha flydd før.

Dette skyldes at våre egne tanker om det man er redd for kan skape en fysiologisk reaksjon som er veldig ubehagelig, og gjøre at man unngå det man frykter. Denne reaksjonen kan for eksempel være kvalme og høy puls, og vil gjøre at man tror enda mer på redselen sin. Vi har nemlig en tendens til å tro på og leve oss inn i de tankene som dukker opp, og derfor gjøre tankene veldig virkelige. På den måten kan våre egne tanker styre mye av frykten man har for å fly, og gjøre at noen utvikler flyskrekk - selv uten å ha vært ombord i et fly. 

Jeg håper dette svaret var til hjelp. Har også lagt ved en artikkel du gjerne kan vise til denne personen du kjenner, hvor det står noen tips ved flyskrekk.

 

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Redd for å fly?

Fly (colourbox.com)

Ung.no gir deg tips om en bedre flytur, og avkrefter myter om flysikkerhet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise