Hopp til hovedinnholdet

Er bruk av pepperspray lovlig?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg og min venninne skal reise for oss selv til Frankrike. Vi er på 17 og 18 år, å selv om vi føler oss komfortable med å reise alene, vil vi også være forberedt på hvis det skulle skje noe. Vi tenker på å kjøpe pepperspray for å ha nære oss til enhver tid, har vi lov til å kjøpe pepperspray og ta det med på flyet? Og hva om vi blir nødt til å bruke den, vil det være lov?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Pepperspray omfattes av Våpenloven §§ 1 bokstav b og 3 bokstavene e-f. Dette betyr at det er ulovlig for privatpersoner å eie peppersprayvåpen eller beholdere med pepperspray uten tillatelse fra politiet.

Imidlertid finnes det andre typer forsvarssprayer som ikke inneholder pepperekstrakt fra chillipepper, som er godkjent av norske myndigheter. Disse sprayene trenger du ikke tillatelse fra politiet for eie, og det er heller ikke aldersgrense for å kjøpe dem. Man kan også fritt gå rundt med dem overalt.

Bruk av forsvarsspray mot en annen person er i utgangspunket ulovlig. Det vil vanligvis bli vurdert som en legemsfornærmelse, som er straffbart etter norsk lov. Strafferammen er bøter eller fengsel inntil 6 måneder.

Bruk av forsvarsspray kan likevel være lovlig, dersom det er foretatt i nødverge. Nødverge innebærer at man forsvarer seg selv eller andre mot et ulovlig angrep ved å foreta en ellers straffbar handling overfor angriperen. Skal nødvergen være lovlig, må forsvarshandlingen ikke overskride det som er nødvendig, og det må etter en totalvurdering ikke være grov ubalanse mellom angrepet og forsvarshandlingen. Nødvergesituasjonen opphører straks angrepet er avverget.

Gjerningsmannen skal bedømmes ut fra egen oppfatning av situasjonen i gjerningsøyeblikket. Dette betyr at hvis du tror at du blir overfalt, vil bruken av forsvarsspray mot den du tror angriper deg, ikke være straffbar.

Du kan ikke ha en forsvarsspray med deg inn på flyet, dette må eventuelt sendes i den vanlige bagasjen. Se mer om dette i vedlagte artikkel.

Reglene ovenfor gjelder som sagt i Norge. Hvordan reglene er i Frankrike, kan ikke vi svare på - verken når det gjelder å kjøpe, eie eller bruke pepperspray.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du ha med deg i håndbagasjen på flyet

Sikkerthetskontroll flyplass (colourbox.com)

Her er råd til deg som skal ut og reise:

Når du pakker: På flyet er det forbudt å ta med flytende væsker og gjenstander som kan forårsake alvorlig skade. Er du i tvil, send det i innsjekket bagasje.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise