Hopp til hovedinnholdet

Jente (14) er redd for å fly.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er veldig redd for å fly og lurte på om det finnes noe beroligende/angstdempende medisin mot d? Mamma har brukt valium de siste 10 årene når hun har flydd og det hjelper henne veldig og vi er cirka like redde for å fly. Kan barn ta valium? For å klare meg gjennom en flytur nå må jeg ta en sovetablett sånn at jeg sover hele flyturen ellers kan det være at jeg besvimer fordi jeg blir så redd..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når man har flyskrekk, sånn som deg, anbefaler vi først å prøve å håndtere denne skrekken ved å møte frykten, før man eventuelt kontakter en lege for å få medisiner. Medisiner vil ikke kurere frykten, men hjelper deg kun der og da. Men noen ganger er denne redselen og frykten så stor, at det er vanskelig å kurere den.

Det å være redd for å fly er egentlig en ganske naturlig ting, da det jo ikke er naturlig for mennesker å fly. På den annen side, så regnes flytransport faktisk som en av de tryggeste måtene å reise på, så kanskje er denne frykten helt ubegrunnet.

Når det er sagt, så er det ikke sikkert at det å vite det hjelper så mye på frykten din. Det som er viktig er likevel at du velger å "møte frykten" din og fly uansett. I forkant av flyturen så kan du gjøre noen forberedelser som kan hjelpe deg litt på reisen. Først og fremst kan det være nyttig å forsøke å gå gjennom hele reisen i hodet ditt og på den måten gjøre det som er usikkert og uforutsigbart noe mer forutsigbart. Forsøk å finne ut av hva du spesifikt er redd for. For de aller fleste vil det virke noe beroligende. Det kan også være fornuftig å snakke med den eller de du skal reise med og fortelle om frykten din. Da vil de kunne være der for deg som en støtte og trygge deg når frykten tar deg. Det kan også være en idé å ha med seg en god bok, lydbok eller film som du kan se på under reisen. På den måten holder du deg opptatt, og du vil ikke ha så mye tid til å tenke på og grunne over alt som kan skje på flyturen. Som regel er fantasien vår litt villere enn det virkeligheten som regel er. Heldigvis! Også er det med flyskrekk som med all annen frykt: Det er lurt å utsette seg for det, da kan du erfare at det ikke er så farlig som du overbeviser deg selv om, og du vil for hver gang sannsynligvis oppleve det som mindre og mindre skummelt.

Etter du har forsøkt å finne ut av hva frykten din bunner i og prøvd metodene over kan du ta kontakt med din fastlege. Legen kan snakke med deg om frykten din og kanskje forskrive noe beroligende som kan hjelpe. 

Du kan også kontakte helsesøster på helsestasjon for ungdom for å få hjelp.

 

Jeg ønsker deg lykke til! Og god tur!
Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Redd for å fly?

Fly (colourbox.com)

Ung.no gir deg tips om en bedre flytur, og avkrefter myter om flysikkerhet.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise