Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker meg tilbake til hjemlandet.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

hei, er gutt på 15 år bor i oslo i 12 år og kommer fra polen. i de siste årene har jeg hatt det veldig dårlig i dette lande, mener ikke at jeg er mobba eller no, (har mange venner og sånn) men føler ikke meg selv i Norge. har veldig lyst å flytte tilbake til polen, men foreldrene mine sier at det er ikke mulig, er veldig lei meg for det. Fortsatt syntes jeg Norge er et fint land men ikke til å bo her hele livet, sammfunett her liker jeg ikke, syntes det i polen er mye bedre, vet ikke hva jeg skal gjøre for å komme tilbake til Hjemmelandet.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Gutt 15 år. Takk for at du skriver til Ung.no

Mulig du kjenner på en sorg eller savn etter dine slektninger og den kulturen du tilhører og er blitt oppdratt i. Dette er naturlig. Det er også naturlig å søke etter hvem man er når man blir ungdom. I ungdomstiden blir man kjent med sin egen identitet. Mye av din identitet kommer fra Polen. Du har også mye i deg som er fra Norge.

Det er mange som ønsker å kjenne sine røtter, lære om sin historie og bli bedre kjent med den.

Jeg tenker at du har mange muligheter til å bli kjent med Polen. 

Da dine foreldre bor i Norge og det er de som har ansvaret for deg, så er det også de som bestemmer frem til du er 18 år.

Det er viktig at du fullfører skolen. Endel elever søker seg til utlandet det 2. året på videregående skole. Foreldrene sørger som regel for økonomisk støtte til dette. Undersøker du litt så kan dette være en mulighet for å bo et år i Polen.

Etter videregående så kan man studere. Det er mange norske studenter i Polen. Dette kan også være aktuelt for deg.

Når du er voksne kan du selv velge hvor du vil bo. Den viktigste årsaken til at man bor der man bor er jobbmuligheter og inntekt. 

Hvis du tenker at du vil flytte til Polen så kan det være lurt å undersøke hvilken jobbmulighet det finnes i dette landet. Da kan du ta utdannelse etter den jobben det er mulig å få.

For å få mest mulig av Polen nå i din alder, ville jeg ha prioritert Polen i feriene, sett polske filmer, lest polske bøker og aviser. Tenk også ut hvordan du kan bli kjent med polske ungdommer. 

Jeg forstår at du føler på dette savnet.

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise