Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på hvordan jeg skal få overtalt mammaen min til å la meg reise til NYC med fetteren (21 år) min neste år?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg er en 14, blir 15 år gammel jente, og jeg lurer på hvordan jeg skal få overtalt mammaen min til å la meg reise til NYC med fetteren (21 år) min neste år. Jeg forstår, med tanke på alderen min, at det er uaktuelt å reise i år, dessuten må jeg få spart opp til reisen (har fortalt henne at jeg sparer mine egne penger). Men neste år igjen, fyller jeg 16, men enda da synes hun jeg er for ung. Jeg vet ikke, kanskje hun har rett, men i så fall trenger jeg hjelp til hvordan jeg kan vise henne at jeg er moden nok og ansvarlig til å reise uten dem. Jeg har egentlig ikke fortalt henne at jeg tenker å dra til NYC med fetteren min, men med vennene mine istedet, bare for å se hvordan hun reagerte (ikke særlig bra). Kan jo hende jeg får annerledes reaksjoner da jeg forteller at det er fetteren min, siden han er eldre, men jeg er ikke så sikker på det heller. (Skilte foreldre, han på farsiden, jeg bor mest hos mamma, mamma liker ikke pappa og vet derfor ikke hva hun tenker om fetteren min)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Jeg skjønner godt at du har lyst til å reise til New York! Samtidig er det lett å skjønne at foreldrene dine ikke vil la deg reise dit med jevnaldrende venner. Dette handler nok først og fremst om at det kan bli vanskelig for dere å ordne opp hvis noe slulle skje, altså hvis ting ikke går etter planen.

Fetteren din er 21 år og voksen. Hvis du skal reise sammen med ham, så er det viktig at mammaen din har tillit til ham og stoler på at han kan ta ansvar for deg. Det er mamma (og pappa) som har ansvaret for deg og må sørge for at du er trygg og ivaretatt til enhver tid.

Det går også an å tenke at du er ung og har veldig mange år foran deg hvor du kan reise til både New York og andre spennende steder. Kanskje det ikke haster så veldig?

Du kan lese mer og lover og regler rundt det du spør om i artiklene under svaret.

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søk om pass

Norsk pass (foto: ung.no)

Pass er eneste internasjonalt godkjente identifikasjonsbeviset vi har i Norge. Alle norske statsborgere som skal reise utenfor Norden må ha gyldig norsk pass ved inn- og utreise. Det gjelder også for barn og ungdom.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Kan du reise alene når du er under 18 år?

Jente på fly (colourbox.com)

Usikker på hvordan reglene er for å reise alene når du er under 18 år? Vi har samlet noen svar fra spørretjenesten vår om reise og aldersgrenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise