Hopp til hovedinnholdet

Hei, jeg er en gutt på 16 år som ønsker å vite om foreldrene mine har rett til å flytte til utlandet med meg uten min vilje?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 16 år som ønsker å vite om foreldrene dine har rett til å flytte til utlandet sammen med deg uten din vilje. Foreldrene mine har lyst å flytte til Canada, men jeg har ikke lyst å flytte ut pga utdanning. Jeg har søkt på vgs i oslo og er 100% sikker på at jeg får plass. Jeg har gått på både barne og ungdomsskole i Norge som betyr at jeg kan forstå og kan snakke Norsk. Og npr foreldrene dine plutselig har lyst å flytte til Canada så har ikke lyst til det. En av grunnene er at foreldrene mine har lyst å flytte til Montreal. Et fransktalene område. Jeg har hatt fransk 3 år på ungdomsskole og har ikke fått bedre karakterer enn 3-ere. Altså jeg kan ikke snakke fransk i det hele tatt. Og i Montreal er offentlige språket fransk. Man blir undervist i fransk osv. Og jeg har ikke lyst å gå ut med dårlige karakterer fra vgs pga. Ingen språkkunskap. Og det er også helt annet type skolemiljø i Canada enn i Norge. Har jeg rett til å si nei og bo hos besteforeldre i stedet for?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!

Jeg skjønner godt at dette er vanskelig for både deg og familien din. Du skriver at de vil flytte til den fransktalende delen av Canada, og at du ønsker å bli i Norge og gå på videregående skole her. Du begrunner dette med at du ønsker å gjøre det bra på skolen, og er bekymret for hvordan det vil bli å gå på fransktalende skole.

Det er sikker mye ved denne saken som spiller inn. Du skriver ikke noe om hvorfor dine foreldre vil flytte fra Norge. Kanskje er det flere grunner til at du gjerne vil bli her, og andre ting som gjøre at det vil være vanskelig å bo borte fra foreldrene dine? Uansett er det viktig at dere bruker tid på denne avgjørelsen, snakker godt sammen og lytter til hverandre.

Du spør om du har rett til å si nei og bli boende hos besteforeldrene dine i Norge. Dette er bare mulig hvis du, foreldrene dine og besteforeldrene dine blir enige om at dette er en god løsning. Det er foreldrenene dine som har ansvar for deg både økonomisk og ved å sikre at du får god nok omsorg og oppfølging. Kanskje er det god omsorg å la deg bli hos besteforeldre i Norge? Man kan også tenke seg andre løsninger, for eksempel at du bor hos dem for en periode eller at foreldrene dine planlegger å flytte, men venter til du er 18 år eller er ferdig på videregående skole.

Det skal mye til å tvinge deg til å flytte mot din vilje. Du har rett til å bli hørt i denne saken. Hvis dette blir vanskelig å løse, så kan dere be om hjelp på nærmeste Familievernkontor.

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Kan foreldrene dine nekte deg å flytte for å gå på skole?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du ønsker å gå på en linje de bare har på en videregående som ligger for langt unna? Kan foreldrene dine da nekte deg å flytte dersom de ikke vil at du skal det?

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise