Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt hjemlengsel?  

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har så utrolig hjemlengsel. Jeg får det når jeg skal overnatte hos alle unntatt familie. På skolen drar vi ofte på overnattingsturer og jeg må alltid bli hentet. Jeg tør ikke sove hjemmefra og begynner å gråte og får en helt forferdelig følelse inni meg. Jeg skal på konf leir og vil være med, men tørr ikke. Er det noe man kan gjøre for å bli kvitt hjemlengsel?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Og takk for at du skriver inn til ung.no.

Du lurer på hvordan du skal bli kvitt hjemlengselen din. Du må alltid bli hentet når du skal sove borte. Når man er 14 år er det utfordrende når en får hjemlengsel av å sove borte. De fleste ungdom synes det er fint og spennende å sove borte, og man kan miste noe av felleskapet med klassen eller venner når en ikke tør å gjøre det. 

For at man skal bli god på noe må en øve seg på å gjøre det, og gjerne ofte. Bestem deg for at dette er noe du skal klare og bli god på. Ta det som en utfordring og prøv å takk ja til så mange overnattinger som du kan. Det kan være lurt å starte i det små. Foreksempel hos ei god venninne. Prøv gjerne flere ganger hos en person før du prøver hos noen andre. 

Det vil koste litt i starten, men når du har klart å sove borte og du ser at det gikk bra vil det være en seier for deg. 

Du må trene for å stå imot din egen trang til å trekke deg når du foreksempel skal sove hos ei venninne. Hvis du kjenner at det blir vanskelig så prøv å bli i situasjonen. Du holder på å øve deg, og da må du akseptere at det ikke går glatt hele tiden. Når du har klart det, så kjenn på stoltheten over at du ikke smatt unna, men sto i det selv om det ikke var så lett. Jo mer trygg du blir på å sove borte, jo lettere vil det gå.

Det kan være lurt å snakke med helsesøster der du kan få sortert tanker og følelser omkring dette. Hva er det som gjør at du ikke klarer å sove borte? Hva er du redd for? Jo mer bevisst du blir på hva som er grunnen og hvordan du kan takle det, jo lettere blir det å jobbe med hjemlengselen din.

Når du forksempel skal sove borte med klassen din kan det være lurt å snakke med læreren din på forhånd. Tenk igjennom hva du skal gjøre hvis du kjenner på savnet. Kan du ringe hjem, eller kan du snakke med vennene dine når det oppstår? 

Fokuser på de positivie tingene det er å være på tur. Bevistgjør deg selv på at du klarer å mestre siutasjon. Husk at det ikke er farlig å ha hjemlengsel selv om det er ubehagelig. 

Lykke til!

Anbefaler deg å lese artikklene som jeg har lagt ved om hjemlengsel og hvordan takle vanskelige situasjoner og vonde følelser. 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Flyttet hjemmefra - hjemlengsel?

GHutt ser lei seg ut (colourbox.com)

Flytte langt hjemmefra for å studere for første gang? Da er det fort gjort å føle seg litt alene. Få tips om hva du kan gjøre med følelsene her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise