Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta et friår etter videregående og samtidig ta opp fag? 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har kjempe lyst til å oppleve verden i ung alder, men har også sett meg ut en lang og krevende utdanning som jeg håper og ønsker å ta i Norge. Jeg snakker ikke bare om å dra på ferie, men å virkelig oppleve en annen kultur. Spesielt den amerikanske. Det beste ville vært å tatt VG2 på en High School i USA, men foreldrene mine hadde aldri tillat det og jeg vil fortsatt være under 18 i det aktuelle tidsrommet. Spørsmålet mitt er; vil det være mulig å ta et friår i USA gjennom en organisasjon etter videregående samtidig som jeg får oppleve den lokale kulturen og bedre karakterene mine før eventuelt opptak hjemme i Norge? Fagene det er snakk om å bedre karakterene i vil være matte, realfag og (ikke like viktig) språk. Takk for svar:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei! Tusen takk for ditt spørsmål!

Så gøy at du tenker på å reise til USA! 

Du sier at du kan tenke deg å ta et friår etter videregående for å reise til USA gjennom en organisasjon, samtidig som du tar opp fag fra videregående. Det er fult mulig å ta et friår i utlandet. Det er mer utfordrende å ta opp fag samtidig, dette kommer jeg tilbake til. Hvilken organisasjon du reiser med avhenger mest av hva du har lyst til å gjøre og oppleve i USA. På UngInfo sine nettsider finner du masse informasjon om frivillig arbeid, om å være Au Pair, dra på språkreiser eller jobbe i utlandet. Her finner du også oversikt over organisasjoner som tilbyr reiser innenfor de ulike temaene.  

Avslutningsvis skriver du at du har lyst til å ta opp fag mens du er i USA.  Jeg kjenner ikke til en organisasjon som både gir muligheten til å reise og ta opp fag fra videregående samtidig. Skal man ta opp fag fra videregående må man gjøre det som privatist. Som privatist er du ansvarlig for egen opplæring og undervisning, og du må selv melde deg opp til eksamen. Dette betyr i utgangspunktet at du kan være ute å reise mens du er privatist, med mindre du går et sted med obligatorisk undervisning og passer på at du er tilstede på eksamen. I artikkelen Hva vil det si å være privatist? finner du god informasjon om hvordan du blir privatist og hva det innebærer. 

Det kan også være mulig for deg å dra på utveksling til USA på Vg2, som du går studieforbedrende utdanningsprogram. Hvis dette skulle bli aktuelt for deg, kan du lese mer om det i artikkelen Vg2 som utvekslingselev?

Uansett hva du velger å gjøre så anbefaler jeg deg å snakke med rådgiveren på skolen. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer

Kan du reise alene når du er under 18 år?

Jente på fly (colourbox.com)

Usikker på hvordan reglene er for å reise alene når du er under 18 år? Vi har samlet noen svar fra spørretjenesten vår om reise og aldersgrenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise