Hopp til hovedinnholdet

Redd for trange rom og spesielt for å fly

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. For ca 1 år siden, ble jeg «redd» for trange rom. Je har derfor ikke lyst til å fly, har du noe tips til hva jeg kan gjøre evt hva som har skapt denne frykten. Jeg har ikke latt dette stoppe meg, og tatt heiser, kjørt i tunneler osv. Dette har ikke vært noe stort problem. Fly derimot føler jeg blir feil. Da må jeg være «innelåst» i en lengre tid, uten å ha mulighet til å komme meg ut når jeg vil...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 14 år

Så fint at du skriver til oss i ung.no om hvordan du har det. 

Du skriver at du for ca 1 år siden ble "redd" for trange rom. Dette er noe som veldig mange kan kjenne seg igjen i, og vi kaller det gjerne for klaustrofobi. Ulike fobier er vanlige i befolkningen og noen er f.eks redd for små rom, noen for å fly, noen er redd for edderkopper eller andre dyr, noen er redd for å ta sprøyte og noen er redd for høyder. Fobier vi har i dag er ofte ting som har vært farlige for oss mennesker historisk sett over lang tid. F.eks er kanskje mange redde for slanger fordi mange slanger har vært giftige opp gjennom tidene og mange er redde for små rom (som deg) fordi det var farlig for forfedrene våre å bli tatt til fange.

Det er ikke så lett for meg å si noe om hva som konkret har skapt denne frykten hos deg, og det er ikke sikkert det er en spesifikk grunn heller. For mange kan det ha oppstått ved at man har en ubehagelig opplevelse (f.eks på lite rom, heis, fly) der man opplever det som skremmende eller ubehagelig og at man etterpå begynner å unngå disse stedene. Da får frykten bygget seg opp fordi man ikke får erfaring med at det går fint å være der.

Jeg merker meg at du allerede har gjort en kjempejobb med å ikke la angsten stoppe deg ved at du sier at du har fortsatt med å ta heis, kjøre i tunneler osv. Nettopp på denne måten lærer du deg selv og hjernen din at disse situasjonene ikke er farlige. Det er din innsats som har gjort at dette ikke har utviklet seg til et problem, nettopp fordi du ikke lot redselen stoppe deg. Dette kalles "eksponering" og handler om å gjennomføre det man egentlig er redd for. Det vil føre til at du blir mindre og mindre redd. 

Jeg tror det viktigste for deg å vite er at redselen eller angsten du får for å fly ikke er farlig. Uansett hvor redd du blir så er det ikke farlig å være redd. Når man blir redd for noe som egentlig ikke er farlig (f.eks fly) er det hjernen som misforstår situasjonen og tror du er i fare. Dermed vil du kunne bli redd på samme måte som om det hadde vært farlig på ekte. Denne angstreaksjonen vil gå over av seg selv og du trenger ikke å gjøre noe for å kontrollere den. Du har allerede erfaring med at du ikke har latt angsten stoppe deg på ulike områder - jeg råder deg til å bygge videre på disse erfaringene og øve deg på å ta fly også. Slik vil angsten etterhvert gå over. 

Jeg legger ved både en artikkel om redsel for å fly og også om ulike fobier. Kanskje dette kan være til nytte for deg.

Lykke til. Jeg heier på deg!

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Redd for å fly?

Fly (colourbox.com)

Ung.no gir deg tips om en bedre flytur, og avkrefter myter om flysikkerhet.

Les mer

Fobier

Jente sitter med ryggen til (colourbox.com)

Om lag én av 20 opplever agorafobi og én av sju sosial fobi (sosial angst) i en slik grad at det har betydning for livskvalitet og psykisk helse. Såkalte enkle fobier som redsel for slanger eller krypdyr er vanligere.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise