Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om psoriasis og rett til dekning av Syden-reise. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har lyst å dra på sydentur, men det er litt vanskelig pga fraværsgrensa. Jeg har psoriasis, og lurer derfor på om jeg kan få legeerklæring på dette og dermed ikke ha fråvær?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er riktig at en kan få dekket opphold i Syden dersom en har psoriasis. Men det er ikke slik at alle får dette, og at en selv kan velge sted og varighet av reisen. Det er strenge krav både til å få det innvilget. Og når en har fått det, er det en behandlingsreise med program, og ikke vanlig ferie en drar på. 

Jeg limer inn dette fra et hefte utarbeidet fra Hudavdelingen ved Rikshospitalet og Radiumshospitalet : 

«Pasientene blir prioritert etter hvor mye utslett de har (tykkelse, rødhet, grad av skjelling og utbredelse), muligheter for lysbehandling i Norge, erfaringer fra tidligere behandlingsopphold og eventuelle andre supplerende opplysninger. Pasientene må være selvhjulpne og kunne gjennomføre reisen på egen hånd.
For voksne og ungdommer er det ikke anledning til å ha med ledsager.


Behandlingstilbudet
Oppholdet varer i tre uker og behandlingen består av sol og bading i saltvann. I tillegg vektlegges fysisk aktivitet og innsikt i og kunnskap om mestring av egen sykdom. Det er obligatorisk morgenstrekk og samtalegrupper. Det gis tilbud om bassengtrening og gruppetrening. Helsepersonell tilbyr undervisning innen ulike temaer og pasientene undersøkes av lege ved ankomst, avreise og i løpet av oppholdet. Helsepersonellet er tilgjengelig og kan tilkalles hele døgnet.»

Så som du ser, kan en ikke bruke dette til å få fri til å dra på «Syden-ferie». Men hvis dette fortsatt kan være aktuelt for deg, kan du spørre fastlegen din om du kan få henvisning til å bli vurdert for dette. Alt godt!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Behandlingsreiser

Føtter i svømmebasseng (colourbox.com)

Har du revmatisk sykdom, psoriasis, senskader etter polio, kronisk lungesykdom eller atopisk eksem, finnes det tilbud om behandlingsreiser til utlandet som kan hjelpe deg å mestre sykdommen bedre.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise