Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg jobbe som lege i USA?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei Jeg tenker å studere medisin enten i valencia eller i Nederland. Snittet i Norge er altfort høyt. Etter at jeg er ferdig med å studere det, skal jeg ta turnusen og spesialiseringen i Norge. Kommer til å jobbe i Norge 5-10 år som øyelege. Deretter vil jeg flytte til USA. Kan Nordmenn bo og jobbe i USA og kan jeg være lege der med utdanning fra enten Spania eller Nederland med erfaring fra Norge? Takk på forhånd

Besvart 31.10.2018 22:52
 

Svar
Hei gutt 17 år,

Å få autorisasjon for å kunne jobbe som lege i USA er en omfattende prosess. Hver enkelt stat har sine egne kriterier, så det vil også være noen forskjeller fra stat til stat.

Først og fremst må du studere på en skole som finnes i denne databasen: search.wdoms.org/

Når du er ferdigutdannet må du søke om autorisasjon i USA. Du må vanligvis ha jobbet 1-3 år utenfor USA før du kan søke om dette.

Du må ta en test, som gjøres i tre steg. De som har studert i USA må også ta denne testen. Den kalles for USMLE, og alle statene har denne testen. 

I tillegg er det krav om at du har deltatt i et program som student eller klinisk observatør i den staten du vil jobbe i. Dette kalles "residency" eller "fellowship" program.

Det vanskeligste er å få visum i USA. Det finnes flere visumtyper. 

Når du skal delta på "residency" eller "fellowship" program kan du gjøre dette på et J1-visum, som er et visum som tillater kortere kulturutvekslinger/utdanningsformål. Problemet med å komme inn på et J1-visum er at det er et krav om at du returnerer til Norge i minst 2 år etter at J1-visumet ditt har gått ut, altså når du er ferdig med programmet. Du kan søke om fritak for dette kravet, men det er ikke enkelt.

Etter du har vært i Norge i to år, eller hvis du får fritak fra å reise hjem, må du søke om HB1-visum. Dette gir deg muligheten til å være og jobbe som lege i USA i 3-6 år, og du kan søke om permanent oppholdstillatelse i denne perioden.

Du må ha et jobbtilbud for å kunne få HB1-visum. Det er dyrt og en del jobb for arbeidsgiveren å søke om HB1-visum for deg, så det er mer attraktivt å ansette amerikanske leger. Etter Trump ble president har det dessverre blitt vanskeligere for arbeidsgivere å søke om HB1-visum, men dette kan jo endre seg til du er ferdigutdannet, som jo er mange år til.

Per 2018 er det kun 65,000 HB1-visum tilgjengelig hvert år.

Lykke til med utdanningen!

Hilsen ANSA i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

10 steg til utdanning i utlandet

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise