Hopp til hovedinnholdet

Har lyst til å dra på hyttetur med noen venner

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har veldig lyst å dra på en hyttetur med noen venner. det blir to jenter og to gutter. hytten er en times kjøretur bare langs vei, ingen båt eller noe. det er dekning og naboer 2 minutter unna. vi har lyst å være der fra fredag til søndag. vi er ganske ansvarlige. jeg lurer på om det er vits å i det hele tatt er vits å spørre foreldrene mine ettersom de er strenge. også hva hadde dere sagt til deres barn?

Besvart 29.11.2018 09:50
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Hytteturen du beskriver høres veldig spennende og fin ut. Jeg forstår godt at du har veldig lyst til dette. Samtidig forstår jeg godt foreldrene dine dersom de er skeptiske til at dere skal være alene på en hytte i to netter, uten tilsyn fra voksne. Hvis de er strenge er det nok fordi de er veldig glad i deg og vil passe på deg. 

Du spør om det er vits i å be foreldrene dine om lov til dette. Det tenker jeg absolutt at det er! Det kommer nok an på hvordan du forbereder deg og hvordan du setter i gang praten. Her er noen innspill/spørsmål fra meg som du kan tenke over før du tar en prat:

1. Kjenner foreldrene dine de andre vennene dine? Det kan være en fordel at de er godt kjent med dem, så de vet at det er OK folk du skal på tur med. Kanskje kan du også oppfordre foreldrene dine til å prate med foreldrene til vennene dine i forkant av turen? Da kan de ta en felles diskusjon på om dette er trygt og greit for dere, og hva som evt. må til for at dere skal få dra. Uansett om dere får ja eller nei er det fint om det er en kollektiv avgjørelse, så ikke noen av dere får lov mens andre må bli hjemme. 

2. Du skriver at hytta er en times kjøretur unna. Kan foreldrene dine kjøre dere til hytta, og sjekke forholdene før de forlater dere der? Ettersom det ikke er så langt unna - kan de komme og ta en liten visitt i løpet av f.eks fredagskvelden eller lørdagskvelden? Eventuelt kan dere avtale at dere ringes og avgir "rapporter" på avtalte tidspunkt? Dette kan trygge foreldrene dine mer enn at de går i uvisshet over hva dere driver med hele helgen igjennom.

3. Det er lurt at du forbereder deg godt til en prat med foreldrene dine om hytteturen. Forsøk å tenke etter hvorfor du har lyst å dra. Hvorfor er et viktig ord her, svarer du på det gjør det at foreldrene dine forstår mer av hvordan du tenker enn om du f.eks bare hadde sagt "jammen kom igjen'a! La meg dra da!". Forsøk å utdype og fortelle dem om hvorfor det ville gledet deg med å få lov til å dra på en slik hyttetur, fremfor å f.eks påpeke at de er strenge. Det er størst sjanse for en vellykket prat om dere prater sammen på et tidspunkt der det i utgangspunktet ikke er krangling, og dere har litt god tid. Og det krever at du også viser at du vil høre på det de har å si om saken, og at du er beredt på å både gi og ta. Får du f.eks lov til å dra en natt og ikke to netter, er det kanskje bedre enn ingenting? Og hvis dere oppfører dere pent og alt går bra så får dere trolig lov til det igjen senere. 

4. Noen foreldre blir veldig bekymra med tanke på om barna deres skal starte med ting de er for unge til når de er uten tilsyn over litt lengre tid og over en natt, slik som på en hyttetur. Det kan være f.eks å ha sex uten å være klar for det, eller å drikke alkohol (de to typiske foreldrebekymringene). Kan du snakke med dem om dine holdninger til dette? Ville det trygge dem om du var i forkant og sa noe om at du har tenkt igjennom slike utfordringer og at du har gjort deg opp noen meninger om det?

5. Tillit er viktig i alle forhold. Tror du foreldrene dine stoler på deg? Spør dem gjerne hva som skal til for at de skal stole på deg slik at du kan dra på denne hytteturen. 

Du spør om hva jeg ville sagt til mine barn hvis de som 15-åringer ville ønsket å reise på en slik hyttetur som det du vil. Det kommer nok an på hvilket av barna mine som hadde spurt. Alle 15-åringer har forskjellig personlighet og alle modnes forskjellig. Jeg tror noen 15-åringer fint kunne reist på en slik tur, mens andre overhodet ikke er klare. Det er foreldrenes ansvar å lage regler ut ifra hva de tenker er til hvert enkelt barns beste. Regler vil bli ulike fra barn til barn, også innad i samme familie. Så der har jeg ikke noe klart svar til deg dessverre. Jeg tenker at 15 år er en litt vanskelig alder, en slags "mellomalder". Man begynner å bli voksen og mer selvstendig. Man klarer mye selv. Man løsriver seg. Samtidig er man under den seksuelle lavalder, man er ikke helserettslig myndig, man kan ikke drikke alkohol, ikke kjøre bil. Hjernen er i full utvikling og man trenger mye støtte og veiledning. Man trenger foreldrenes omsorg en stund til selv om man føler seg veldig voksen. Det er ikke rart at det blir en del konflikter mellom foreldre og barn akkurat i denne perioden. 

Dette var mine tanker og innspill. Jeg håper det var til hjelp. Jeg ønsker deg lykke til, håper du får lov å dra på hyttetur:) 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise