Hopp til hovedinnholdet

Jeg er veldig redd for at flyet skal styrte når jeg skal til NY. Tips?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Om ikke så lenge skal jeg reise til New York med familien, men det er et ploblem jeg er veldig redd for at flyet skal styrte. Jeg gruer meg alltid veldig til å fly. Jeg liker å sitte på fly og å være på flyplassen men tanken på å fly oppe i lufta skremmer meg. Flyet vi skal på er et direktefly til New York så det er en veldig lang reise og det gruer jeg meg til. Mamma og pappa vet at jeg syntes det er skummelt. De pleier å hjelpe meg men det er ikke alltid det funker. Jeg blir ikke flysyk. Jeg lurte på om du har noen råd som kan gjøre det lettere å fly. Og om du vet om noe som man kan gjøre på et fly som kan oppholde meg så jeg ikke tenker på at jeg flyr?

Besvart 24.02.2019 21:35
 

Svar
Hei, jente på 14 år!

Så leit at du gruer deg til å fly. Det blir sikkert supergøy å komme fram og det er dumt at angsten for å fly skal skygge over dette. 

Hva kan du gjøre: Når det gjelder tips så kommer det litt an på hvordan angsten oppfører seg.

1) Er det slik at du får panikkfølelse når du flyr så er det ikke så lurt å "rømme" fra panikkfølelsen med å distrahere seg/holde seg opptatt slik som du ber om hjelp til. Det lureste er da å ikke distrahere seg - lene seg inn i angsten - forsøke å la angsten komme - så vil den gå over av seg selv. Angsten blir som regel mer langvarig og ubehagelig om du forsøker å presse den vekk. Det er ikke farlig å få panikk og det vil alltid gå over. 

2) Dersom det er slik at du heller er "litt urolig" gjennom hele flyturen og ikke får skikkelig panikk så kan det være OK å gjøre på ting som du synes er gøy for litt distraksjon. Da kan du jo f.eks laste ned en gøy serie på ipad, lese bok eller blad eller f.eks lage lister/planlegging sammen med familien om alt det gøye dere skal oppleve/se/kjøpe når dere kommer fram. Dette kan føre til at du synes det går litt fortere å fly - men det er nok ingen god idé å prøve å "glemme" at du flyr fordi dette vil nok heller ha motsatt effekt: ofte er det slik at det vi forsøker hardt å presse bort av tanker får så mye indirekte oppmerksomhet at de bare blir sterkere. Så du kan ikke rømme fra tanken om å være på flyet - men du kan gjøre det komfortabelt for deg selv under flyturen med å ha litt gøye aktiviteter planlagt. 

Tips som handler om tankene: Hjelpetanker i forkant av en flyreise dersom det er styrting i seg selv du er redd for kan faktisk være å tenke litt over statistikk. Det er veldig mye større sjanse for å kræsje i flybussen/bil enn å styrte med fly. De aller fleste gruer seg ikke for flybussen eller bil til flyplassen. Det er en feiltolkning vi mennesker gjør som fører til at flere er redde for å fly. Fly inneholder flere elementer som typisk har vært farlige for mennesker i lang, lang tid gjennom evolusjonen (farlig å være innestengt, farlig med høyder i tilfellet men faller ned) men det er ingenting ved fly som er farlig i seg selv.

Men det som oftest egentlig skjer når vi blir redde for å fly er at tankene våre skremmer oss. Du begynner å tenke på at styrting hadde vært forferdelig og så får du angst basert på disse tankene. Husk at tankene har ingenting med flyturen å gjøre! Dersom dette skjer kan du forsøke å se tankene dine litt "utenfra". Dersom du får tanker om at flyet skal styrte kan du legge merke til tankene - se de utenfra og si til deg selv noe sånn som "der kom den tanken igjen, tanken trenger ikke ha noe med virkeligheten å gjøre men er her likevel". Ikke forsøk å presse bort tankene dine for det vil ikke fungere. 

Jeg ønsker deg masse lykke til og håper at du får det kjempefint på ferie! Tenk på at akkurat nå når jeg skriver til deg er det ca 9200 fly i luften og over 1.2 millioner mennesker som flyr - akkurat nå! Dette gjelder til en hver tid. Det er noen få hundre som dør i året i flyulykker men mange av disse er med flyselskaper som ikke engang får lov til å lande på flyplasser i EU. Så du kommer til å fly helt trygt.

God tur!

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Redd for å fly?

Fly (colourbox.com)

Ung.no gir deg tips om en bedre flytur, og avkrefter myter om flysikkerhet.

Les mer

Slik takler du stress

Tenåring holder ei stor rund klokke foran ansiktet sitt. (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise