Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg jobbe i utlandet etter VGS? Kan reise ut på andre måter?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har veldig lyst til å reise til utlandet og kanskje bo der i 1 mnd for så å se om det er noe for meg etter jeg har gått på VGs. Men det jeg lurer på er, hvordan kan jeg få meg jobb der?Er det nok å bare snakke engelsk hvis det er et land hvor de ikke snakker engelsk som offisielt språk? Kan man jobbe i f.eks. Klesbutikker uten utdanning sånn som i Norge? Er det andre ting jeg kan prøve meg på nå før jeg blir litt eldre som f.eks. EF? Eller har ikke det sammenheng? Kan jeg studere i utlandet? Hva vil det i så fall si? Håper dette ikke var for mye, takk på forhånd!

Besvart 24.02.2019 13:45
 

Svar
Hei jente 14 år,

Du kan enkelt flytte til og jobbe i alle land som er med i EU, men i noen jobber kan det være viktig at du snakker det lokale språket. Det er opp til arbeidsgiveren om dette er viktig eller ikke. I noen jobber går det nok fint å bare snakke engelsk. Det er mange jobber som ikke krever utdanning, akkurat som i Norge.

Hvis du har lyst på erfaring fra utlandet kan du vurdere å reise på utveksling i VG2. Jeg legger ved en artikkel om dette under. For litt kortere opphold går det også an å reise på språkreiser om sommeren, for eksempel gjennom EF, eller andre. Det kan også være mulig å jobbe frivillig i utlandet som ungdom.

Etter du har fått studiekompetanse fra videregående skole kan du også søke på studier i utlandet. Du kan studere mange forskjellige fag, og i mange forskjellige land. Som regel går det fint å komme tilbake til Norge og jobbe her senere, og en utdannelse fra utlandet kan være et stort pluss.

Samtidig er det viktig å være obs på at noen yrker krever godkjenning for å jobbe i Norge, som for eksempel lege. Da må man være litt mer påpasselig når man velger lærested i utlandet. 

Du kan lese mer om studier i utlandet på www.ansa.no

Hilsen ANSA i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du ut i verden?

Jente planlegger reise (colourbox.com)

Studier, jobb eller frivillig arbeid i utlandet gir deg minner for livet og erfaringer du ikke finner hjemme.

Les mer

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

Nyttig å vite om språkreise

Flere og flere ungdommer ønsker å komme seg ut i verden for å oppleve kultur, lære språk, eller for å få litt sol på kroppen. Her får du en guide om hva som er viktig å huske på.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise