Hopp til hovedinnholdet

Jeg er usikker på om jeg vil på utveksling, hva gjør jeg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal på utveksling nå snart og har tanker som plager meg. I det siste har jeg vært usikker på om dette er noe jeg virkelig vil, om jeg klarer å være i vertslandet ett helt år, om jeg vil klare meg på skolen, få venner, komme meg overrens med vertsfamilien min mm. Som oftest har jeg følt meg 100% sikker på at dette er noe jeg ønsker. Men er så usikker nå. Tips til hva jeg kan gjøre? Fra 16 år gammel jente

Besvart 04.03.2019 12:20
 

Svar
Hei

Det er helt normalt og veldig forståelig at du er usikker på hvordan utvekslingsoppholdet vil bli. Å ha reisenerver før du skal tilbringe en stund borte fra hjemlandet er ikke bare normalt, kanskje også sunt. Det tyder på at du er spent på hvordan det vil bli, og at du er klar over at det kan by på utfordringer.

Når det er sagt tror jeg du kan slappe av mer enn du tror. De aller fleste som drar på utveksling ender opp med å trives veldig godt, lære mye nytt, og få seg mange nye venner. Husk at det ofte er flere utvekslingsstudenter som befinner seg i samme båt som deg, derfor vil du nok møte andre som også er på utkikk etter nye venner. 

Et tips kan være å spørre seg selv hvorfor du er såpass usikker. Er det noen grunn til at du er usikker på om du vil få venner eller komme overens med vertsfamilien? Er det en mulighet for at bekymringene dine handler mer om at du er spent og nervøs enn at du faktisk tviler på at du vil klare dette? Tror du at du vil angre hvis du ikke tar sjansen å reiser ut?

Du kan gjerne snakke med venner og familie og fortelle de hva du føler, kanskje de har noen gode tips og råd og komme med?

Jeg synes dette høres ut som reisenerver. Ofte vil både vertsfamilie og skolekamerater behandle deg bra. Du vil nok like noen av de du blir kjent med bedre enn andre, men husk på at dette er kjempefin mulighet til å ble kjent med verden og deg selv, og ikke minst en mulighet til å utfordre deg selv.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Slik får du mest ut av ditt utvekslingsopphold!

Karlsruhe (FOTO: Jochen Mattern)

Sindre Lindheim-Minde er Erasmus-student i Tyskland. Til daglig studerer han bygg- og miljøteknikk ved NTNU i Trondheim. Dette semesteret utveksler han til anerkjente Karlsruher Institut für Technologie, bedre kjent som KIT.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise