Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg reise til Bergen med en venninne alene?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 16 som har veldig lyst til å dra til Bergen alene, eller med venninne min da. Hun er også 16, men tror forldrene våres syntes vi er for unge. Jeg mener selv vi klarer å kunne passe på oss selv og vi har allerede funnet hvordan vi kan komme oss dit og hotell. Hva tenker dere om alder, reisen og om vi burde få lov?

Besvart 21.03.2019 13:05
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med oss.

Du forteller at du ønsker å reise til Bergen med en venninne men er usikker på om du får lov av dine foreldre. Jeg skjønner godt at du ønsker å reise på tur på egen hånd. Det er imdilertid dine foreldre som bestemmer over deg inntil du fyller 18 år. De kan bestemme om du skal få lov til å reise til Bergen. Jeg ser at du er 16 år, og du har rett til å si din mening om dette til dine foreldre og forklare de hvorfor du vil reise alene. Barneloven sier at du skal ha rett til å ha din mening og i mange tilfeller bli hørt, men det er altså foreldrene dine som har det siste ordet. Loven sier også at etterhvert som man blir eldre skal meningen til barnet tillegges større vekt.

Når det gjelder alder og reise med fly er jeg usikker på hvordan dette praktiseres med reiseselskaper, noen har aldersgrense, andre ikke.

Jeg ønsker deg lykke til!

Jeg legger ved en artikkel som beskriver nærmere dette om dine rettigheter.

Lykke til!

 

www.ung.no/Funksjonsnedsettelser/rettigheter/3012_Hva_kan_du_bestemme_selv.html

www.ung.no/reise/3083_Kan_du_reise_alene_n%C3%A5r_du_er_under_18_%C3%A5r.html

 

Hilsen psykolog i Familievernet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Kan du reise alene når du er under 18 år?

Jente på fly (colourbox.com)

Usikker på hvordan reglene er for å reise alene når du er under 18 år? Vi har samlet noen svar fra spørretjenesten vår om reise og aldersgrenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise