Hopp til hovedinnholdet

Sliter veldig med hjemlengsel

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Okei vi starter her. Jeg er Er 13 år gammel gutt. Jeg sliter veldig med hjemlengsel. Eks når jeg overnatter hos venner eller dra på leirer. I år skal jeg på håndballleir i Portugal. Vi reiser i påske. Så tingen er at jeg får en sånn klump i magen som liksom dreper gleden min. Greia er at jeg tenker ikke på meg selv men er redd for at det skje noe med familien min. Jeg gruer meg alltid til sånne leirer og vil trekke meg alltid siste sekund. Jeg snakker kkke så åpent om det. Synes det er flaut. Ingen av de andre guttene på laget har hjemlengsel tror jeg da. Jeg er kkke trygg på å si det til noen bortsett fra mamma og pappa. Har dere noen tips som hjelper mot hjemlengsel. Kanskje triksene hjelpere til Portugal . Har jo bare reist til Sverige uten foreldrene mine så VET jeg får hjemlengsel i Portugal.

Besvart 09.04.2019 20:46
 

Svar
Hei

Det er vondt å ha slik hjemlengsel som du beskriver. Og jeg er sikker på at det er andre gutter på laget som også kommer til å kjenne på det. Men de viser det nok like lite som du gjør.

Noen ganger kan vi tenke på måter som gjør ting vanskeligere for oss. Kan det hende at dine tidligere erfaringer med hjemlengsel påvirker hvordan du tenker om å reise bort nå? At du husker hvor ille det var, kjenner på de samme vonde følelsene, og dermed lengter hjem før du er dratt? I tillegg at du er så redd for hjemlengsel, at du blir fokusert på nettopp hjemlengsel - og dermed blir å lengte hjem?

Kanskje du kan prøve dette når du kjenner på hjemlengsel i Portugal? Hvis det kan være noe i det, kan det kanskje være til hjelp å erstatte dine bekymringstanker med tanker der du gleder deg til opplevelsene du får når du er på reise? Slik at når tanken om hjemlengsel melder seg, kan du kjapt bestemme deg for å tenke på noe annet. Kanskje fungerer dette, kanskje ikke - men verdt å prøve.

Det kan også være nyttig å utforske de tankene du har om din familie og at du er så redd for at det skal skje noe med dem, når du er borte. 

De er ikke mer eller mindre utsatt for fare når du er i Portugal, eneste forskjellen er dine tanker som gjør deg bekymret.

Les gjerne også vedlagte artikler og spesielt om grubling og tankekjør.

Ønsker deg alt godt og en flott tur!

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slitsomme tanker, grubling og tankekjør.

Bekymret gurr (colourbox.com)

Grubling er når vi tenker på det samme igjen og igjen og ikke finner en løsning. Tankekjør er når det kommer mye tanker på en gang som gjør deg urolig eller sliten i hodet. Heldigvis finnes det råd.

Les mer

Flyttet hjemmefra - hjemlengsel?

GHutt ser lei seg ut (colourbox.com)

Flytte langt hjemmefra for å studere for første gang? Da er det fort gjort å føle seg litt alene. Få tips om hva du kan gjøre med følelsene her.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise