Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg dra på ferie siste uka i skoleåret?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter med et dilemma. Jeg går nå 3.klasse vgs og har tenkt å reise på ferie til hjemmelandet. Familien har allerede bestilt flybilletter, og vi skal reise mandagen siste uka før sommerferie. Da er det ikke noe undervisningsopplegg på skolen, og jeg tror ikke jeg vil få fravær. Det er bare det at jeg ikke får utlevert karakterkortet mitt, men en venninne har tenkt å gi meg den etter reisen. Jeg snakket med rektor i dag og hun sa jeg ikke i det hele tatt får lov til å reise på ferie under skoleåret. Hun mener jeg absolutt må være der helt til siste skoledag, og får ikke reise. Jeg synes dette er helt feil når jeg skal reise siste uken av skolen. Jeg vet om fler som har dratt på ferie under skoleåret i en til to uker! Jeg lurer på hvem andre jeg kan få snakket med får å kanskje få et håp om å reise ..

Besvart 30.04.2019 10:49
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet!

Rektor har ikke anledning til å gi deg fri til ferie. Likevel kan hun heller ikke nekte deg å dra.

Fravær siste del av skoleåret
Når du har fått standpunktkarakterene dine, kan du ikke miste dem igjen på grunn av fraværsgrensa. Hvis du reiser etter at du har fått standpunkt, er karakterene med andre ord i boks.

Likevel må du regne med å få fravær de siste dagene av skoleåret og regne med at dette kommer på vitnemålet ditt. 

Sjekk karakterene dine med en gang
Det er viktig at du får sett på karakterene dine raskt slik at du kan vurdere om du skal klage eller ikke. Du har bare 10 dager å klage på fra du har mulighet til å få karakterene. Dette er uavhengig av om du er hjemme eller på ferie.

Kan venninnen din sende karakterene til deg? Må hun ha fullmakt for å få tilgang til karakterene? Får du logget deg på nett og sjekket karakterene der?

Lykke til!

Hilsen

Elev- og lærlingombudet i Oslo

i samarbeid med Ung.no

Finn ditt Elev- og lærlingombud på elevombudene.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skoleproblemer? Få hjelp av Elevorganisasjonen

Elevorganisasjonen (elev.no)

Har læreren din lov til å stryke deg på en prøve du ikke har vært på? Elevorganisasjonen er tilgjengelig på både sms og e-post, og kan hjelpe deg med problemer du har på skolen.

Les mer

Reglene for fravær på videregående skole

Skøyenåsen skole (ung.no)

Hvis du er borte i mer enn 10 prosent av timene i et fag, får du i utgangspunkt ikke halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise