Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker å reise utenlands men får ikke lov

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har veldig lyst å reise og "oppleve" verden, men siden jeg er under 18 må liksom mamma være med. Men jeg trenger virkelig å komme meg bort fra denne øya, det er ingenting å finne på og jeg vil møte nye folk! Jeg sitter nå og planlegger en reise til Irland som jeg har sykt lyst til. Mamma/vi har ikke råd til å reise lenger så det blir nok ikke noe av. Men som sagt så planlegger jeg uansett, for jeg tenkte å dra dit alene. Jeg vet det går an å skaffe rimelige flybilletter og det er en safe app, Coachsurfing, hvor jeg kan bo hos noen gratis. Da slipper jeg hotell. Har reist alene men det er noe annet å "bo" alene. Lurer på hvordan jeg skal overtale mamma til å si ja til dette, hun er ikke særlig streng men pleier ikke å ombestemme seg etter et svar(har ikke fått svar da enda) og hvordan er det egentlig for en da 17-åring å være helt alene i et fremmed land? Og hvordan ville det tatt seg ut om jeg dro uten lov (basically rømte)? Btw mamma stoler på meg a lot. TUSENtakk for svar

Besvart 01.05.2019 22:25
 

Svar
 

Hei,

Fint at du tar kontakt. Det høres ut som du er eventyrlysten og det er mye du ønsker å oppleve! Det skjønner jeg godt når det finnes mange spennende steder å besøke. Du forteller at du er kjent med at siden du er under 18 år så må du ha samtykke fra din mor. Det stemmer at det er slik. Dine foreldre har forsørgerplikt ovenfor deg og kan bestemme over deg til du er 18 år. Det er slik at du ikke selv kan reise på egen hånd uten deres samtykke, dette gjelder selv om du feks. har med en voksen over 18 år. Mange flyselskaper og hoteller har 18 årsgrense på bestillinger. Dette gjelder ikke alle, men man kan risikere at man ikke får lov til å gå ombord på flyet og dermed ikke får reist. Da får man heller ikke refundert prisen på billettene. 

Dette betyr at du må vente et par år til før du kan bestemme dette helt selv. Innen den tid kan du kanskje snakke med din mor om at du ønsker dette svært mye og om dere har mulighet til å reise sammen et sted du ønsker deg. Jeg vil fraråde deg å rømme hjemmefra da det trolig vil bekymre din mor mye og du risikerer at du blir forhindret på veien pga. alder. Det kan virke forlokkende å bare reise helt alene men det er ikke sikkert du ville følt det slik dersom du faktisk gjorde det. Mye av gleden med å reise kommer også ved å dele og glede seg over opplevelsen med andre.

I løpet av tiden før du fyller 18 år kan du også tenke ut hvilke destinasjoner du ønsker å reise til og planlegge og spare penger for å få til en slik reise. 

Ønsker deg lykke til med dette!

 

Hilsen psykolog i Familievernet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan du reise alene når du er under 18 år?

Jente på fly (colourbox.com)

Usikker på hvordan reglene er for å reise alene når du er under 18 år? Vi har samlet noen svar fra spørretjenesten vår om reise og aldersgrenser.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise