Hopp til hovedinnholdet

Usikker på om jeg vil besøke far i Amerika

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg har en far som har ikke møtt på 10 år. Og han bor i Amerika. Jeg hatt kontakt med han i sosiale medier Men jeg har ikke møtt han siden jeg var liten. I år ville han at jeg skulle reise til Amerika for å besøke familien. Men jeg er litt usikker og Jeg tør ikke å reise alene. Kan dere gi meg råd?

Besvart 11.05.2019 08:23
 

Svar
Hei

Jeg forstår godt usikkerheten din. Hvis du ikke har møtt faren din på 10 år, betyr det at du var rundt 5 år da du så han sist. På den tiden har du gått fra å være et lite barn til å bli en stor ungdom. Det er trolig svært mye som har endret seg i livet ditt på 10 år, på samme måte som ting nok har endret seg i din fars liv. Så det vil i praksis si at her er det snakk om å dra for å møte en mann du ikke kjenner. Selv om du har hatt kontakt med han på sosiale medier så er ikke det det samme som at du vil føle deg trygg hos han eller at du kjenner han nok til at det vil føles naturlig å besøke han.

Jeg skjønner at du ikke vil reise alene dit. Jeg ble nysgjerrig på hvem det er som ønsker at du skal dra? Er det faren din eller er det noen andre i familien? Eller er det deg selv, på tross av at du syns det er skummelt?

Det viktigste tenker jeg, er at du kjenner etter hva du har lyst til, helt uavhengig av alle andres meninger. Du kan for eksempel gjøre dette tankeeksperimentet: Hvis ingen andre visste at du skulle dra, eller hvis ingen andres følelser/meninger betydde noe - hva ville du da velge? Svaret du får på dette kan gi deg en idè om hva du bør gjøre. Det er nemlig dine ønsker og ditt behov for trygghet som går foran. Du må ville dette selv, og det er ingen som bør tvinge deg til å reise til Amerika alene hvis du ikke er klar for det, og ikke føler deg trygg.

Det kan være lurt å finne ut mer av hvorfor du ikke tør. Er det det å være sammen med pappa som virker skummelt? Eller er det å reise alene? Hvis det handler mest om reisen i seg selv er det mange slags tilrettelegging man kan gjøre for å trygge den som reiser. Les mer om akkurat det på f.eks SAS sine nettsider. Husk at ikke alle flyselskaper lar barn under 18 år reise alene til USA.

En annen mulighet er å be om at noen andre i familien blir med deg på turen over til pappa og blir med å besøke han. Har du søsken her i Norge, som også har din pappa som sin pappa? Kunne de blitt med? Eller er det andre i familien din som også er i familie med pappa? Jeg syns det er helt rimelig å be om at noen blir med deg når turen er såpass lang og du er utrygg.

Hvis dette imidlertid handler mest om at du ikke vil besøke faren din i det hele tatt, er det viktig at du sier klart og tydelig i fra om det til de som trenger å høre det. Selv om det er vanskelig og du kanskje er redd for å såre noen. Hva om du istedenfor ber om at faren din kommer på besøk til deg her i Norge først, slik at dere kan bli bedre kjent på et sted som er trygt for deg? Det er helt rimelig å ønske dette. Da avviser du ikke han som person, men du ber om at samværet mellom dere skjer på et sted som er trygt for deg. 

Hvis du overhodet ikke har lyst til å møte faren din noe sted, så er det også OK. Du har lov til å sette dine egne grenser og du har lov til å si ifra hva DU vil. Du kan eventuelt vise svaret mitt her til deg til de du skal snakke med om saken, hvis du føler at det er vanskelig å ta en slik prat. 

Jeg legger ved noen artikler som jeg råder deg til å lese. Jeg håper svaret mitt gir deg det motet du trenger for å ta steget videre og jeg håper du får forståelse og støtte for det valget du tar for deg selv.

Lykke til:)

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan du reise alene når du er under 18 år?

Jente på fly (colourbox.com)

Usikker på hvordan reglene er for å reise alene når du er under 18 år? Vi har samlet noen svar fra spørretjenesten vår om reise og aldersgrenser.

Les mer

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise