Hopp til hovedinnholdet

Ubehag i ørene når jeg flyr. Noen tips?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Jeg sliter med ubehag i ørene når eg skal fly, har dere noen tips?

Besvart 18.06.2019 12:40
 

Svar
Hei

En ting som er lurt å gjøre, er å klemme neseborene mot veggen mellom neseborene, lukke bakre del av munnen ved overgangen til halsen (som man også gjør når man svelger), og forsøke å blåse luft fra halsen, via en gang som heter øretreompeten, til ørene. Dette heter Valsalvas manøver.

Mellom halsen og hvert øren er det en gang som heter øretrompeten, og som er stengt det meste av tiden. Valsalvas manøver, svelging og åpning av kjeven kan bidra til å åpne denne gangen midlertidig. Øretrompeten er mindre hos og litt vanskeligere å åpne når man ikke er fullvokst, men blir større og lettere å åpne etterhvert. Det er helt normalt og ufarlig om man som 13-åring opplever ubehag i ørene når man flyr, og hos de fleste vil dette problemet blir mindre og mindre etterhvert som man blir voksen.

 

Når man flyr, så forandrer trykket seg på utsiden av ørene, uten at det forandrer seg på innsiden av ørene, siden øretrumpetene og trommehinnene er lukkede. Dette kan gjøre at trommehinnene presses innover eller utover, avhengig av om du er på vei opp i luften, eller på vei ned mot bakken. Dette presset er ubehagelig, og kan reduseres ved at man forsøker å åpne øretrompetene med Valsalvas manøver, tygge tyggegummi eller mat, eller svelge drikke. Om du synes det er vanskelig å få til Valsalvas manøver under flyturen, er det mulig å øve seg før man flyr. Øv gjerne sammen med en voksen, da går det kanskje litt fortere å lære seg hvordan man gjør det.

Håper dette helper, og at du får bedre flyopplevelser i fremtiden enn det du har opplevd tidligere. Legger ved en link fra helsemyndighetene med litt informasjon og tips om ubehag i ørene ved flyturer, om du vil lese litt mer om det.

helsenorge.no/sykdom/ore-nese-hals-og-munn/oresmerter-under-flyreiser

med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise