Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ekstrem frykt for haier. Hva kan jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har lenge slitt med en ekstremt stor frykt for haier. Den begynte for fullt da jeg kom i nær kontakt med hvithai på snorkletur i Mexico som 13 åring. Siden da har jeg slitt med å svømme i all slags vann (til og med ferskvann). Bare det å se ned i vannet når jeg er på båttur får meg til å ikke ville bade fra båten. Snart skal jeg til syden igjen, og har veldig lyst til å kunne bade lenger ute enn maks 3 meter fra stranda. Har dere koen tips på hvordan jeg skal komme meg over den utrolig store forbien min?

Besvart 21.06.2019 15:40
 

Svar
Hei

Det å ha en fobi kan være veldig plagsomt, men er også svært vanlig! Det fine er at man kan bli helt "frisk" fra fobier, og vi vet godt hva som hjelper. 

Løsningen på fobi er noe man kaller for eksponering. Det betyr at du på en kontrollert og gradvis måte utsetter deg for det du er redd for, slik at både kroppen og hjernen lærer at det ikke er så farlig som det føles ut. (Det kan være f eks å først bade mange ganger 3 meter fra stranda til det føles litt tryggere, deretter å bade på dypere vann i en sjø først sammen med noen, og deretter alene osv) Du har sikkert vært med om før at noe du var redd for ble mindre skummelt etter at du gjort det flere ganger. 

Noen klarer fint å gjøre dette på egen hånd, mens andre vil trenge profesjonell støtte for å få det til. 

Hvis du har lyst å prøve selv så kan du få god informasjon her

Trenger du hjelp fra en profesjonell så foreslår jeg at du snakker med helsesykepleier eller lignende på skolen, eller med fastlegen din. 

Jeg vedlegger også en artikkel om fobier som du kan lese. 

 

Lykke til!

Vennlig hilsen fra psykologen, SiO Helse

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fobier

Jente sitter med ryggen til (colourbox.com)

Om lag én av 20 opplever agorafobi og én av sju sosial fobi (sosial angst) i en slik grad at det har betydning for livskvalitet og psykisk helse. Såkalte enkle fobier som redsel for slanger eller krypdyr er vanligere.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise