Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bade i syden når jeg har mensen?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 13 år å skal reise til syden om 4 dager. Jeg skulle ha fått mensen for 2 dager siden(har hatt det i 2 år) men har ikke kommet ennå. Jeg er redd jeg kommer til å få det da. Jeg blør helt sykt masse og kan blø ut sikkert to nattbinn på en dag. Jeg har lært å sette inn tampong (har klart det med den minste størrelsen ) å lurer på hvilken og hvor ofte jeg må bytte? Vi skal bare være der en uke og vi drar dit får å bade. Jeg elsker å bade å hvis jeg ikke kan det er jeg ikke sikker om jeg vil. Plis svar fort, hilsen jente 13 år.

Besvart 21.06.2019 10:56
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Så flott at du har lært deg å sette inn tampong. Da er det mye enklere med mensen. En tampong skal byttes ca hver 4 time. Det går helt fint å bade med tampong. Når du bader med tampong skal du bytte hver gang du går opp av vannet. Går du mye opp og ned kan du bytte en gang i timen :-)

Hvilken størrelse du skal bruke kommer an på hva som passer og hvor mye du blør. Dråpesymbolene utenpå esken indikerer hvor mye blod tampongen kan suge opp. Blør du mye må du ha en med mange dråper, blør du lite, holder det med en mindre :-)

Det går også an å bruke menskopp. Det er enda enklere enn tampong med tanke på bading. 

Menskoppen et alternativ til bind og tamponger. Menskoppen er en liten silikonkopp som sitter i skjeden. Den holder seg på plass ved vakuum og er HELT TRYGG. Blodet samles opp i koppen og du tømmer den i do/vask/dusj. Du trenger bare å tømme den 1-2 ganger i løpet av dagen (dette varierer selvfølgelig hvis du blør veldig mye), det lukter ingenting og du kjenner den heller ikke. Det går helt fin å bade med menskopp.

En menskopp kan holde i fem til ti år og trenger bare og tømmes 2-4 ganger om dagen. Menskoppen sparer miljøet, fordi man kun trenger en kopp som varer i flere år i motsetning til bind og tamponger som må byttes 4-5 ganger om dagen og som dermed skaper mye avfall. I tillegg vil man spare penger da man slipper å kjøpe bind eller tamponger hver måned.

Håper dette var til hjelp for deg! God ferie!!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Alt om bind, tampong og menskopp

Tampong (colourbox.com)

Lurer du på hva du skal bruke og hvordan du skal bruke det? Her finner du nyttige råd.

Les mer

Mensen har ikke kommet til tiden

Menstruasjonskalender (foto: ung.no)

Du kan irritere deg over at mensen kommer, men når den ikke kommer som den skal, kan du bli bekymret. Det kan være ulike grunner til at mensen ikke kommer til tiden.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise